Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Dodjela certifikata o upisu „Tradicije uzgoja konja lipicanaca“ na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva

20.03.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U organizaciji UNESCO Sektora za očuvanje nematerijalne kulturne baštine, 9. ožujka 2023. godine u Parizu je upriličena ceremonija dodjele certifakata o upisu „Tradicije uzgoja konja lipicanaca“ na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva kojoj je prisustvovala ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Francuskoj i Stalna predstavnica BIH pri UNESCO-u Bojana Kondić Panić. Certifikate je prisutnim predstavnicima zemalja učesnica ovog zajedničkog projekta uručio tajnik Konvencije o očuvanju nematerijalne kulturne baštine Tim Curtis.

Odluka o upisu „Tradicije uzgoja konja lipicanaca“ na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva donesena je u prosincu 2022. godine na 17. zasjedanju UNESCO Međuvladinog komiteta za očuvanje nematerijalne kulturne baštine u Rabatu, Kraljevina Maroko. Riječ je o petom elementu iz Bosne i Hercegovine na Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, a prvom koji je pripremljen kao serijska nominacija.

Inicijativa za upis „Tradicije uzgoja konja lipicanaca“ prvenstveno je pokrenuta u Sloveniji, kojoj su se potom priključile Austrija, Hrvatska, Mađarska, Slovačka, Rumunjska, Italija i Bosna i Hercegovina. Upis ovog dobra na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva rezultat je zajedničkog rada, a Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalne kulturne baštine je u obrazloženju odluke pohvalio države za uzoran nominacioni fajl, koji ilustruje visok stepen suradnje i uzajamnog poštovanja. Proces nominacije je trajao duže od dvije godine, a očekuje se da će upis pomoći i oživljavanju seoskog turizma, sportskih aktivnosti, te dodatno promovirati zaštitu seoskih područja.

Po prispjeću u Bosnu i Hercegovini, certifikat će biti uručen nadležnom Ministarstvu prosvjete i kulture RS i nosiocima ovog elementa u BiH Ergeli Vučijak u Prnjavoru.