Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Додјела цертификата о упису „Традиције узгоја коња липицанаца“ на УНЕСKО-ву Репрезентативну листу нематеријалне културне баштине човјечанства

20.03.2023

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

У организацији УНЕСКО Сектора за очување нематеријалне културне баштине, 9. марта 2023. године у Паризу је уприличена церемонија додјеле сертифаката о упису „Традиције узгоја коња липицанаца“ на УНЕСКО-ву Репрезентативну листу нематеријалне културне баштине човјечанства којој је присуствовала амбасадорица Босне и Херцеговине у Републици Француској и Стална представница БИХ при УНЕСКО-у Бојана Кондић Панић. Цертификате је присутним представницима земаља учесница овог заједничког пројекта уручио секретар Конвенције о очувању нематеријалне културне баштине Тим Кертис.

Одлука о упису „Традиције узгоја коња липицанаца“ на УНЕСКО-ву Репрезентативну листу нематеријалне културне баштине човјечанства донесена је у децембру 2022. године на 17. засједању УНЕСКО Међувладиног комитета за очување нематеријалне културне баштине у Рабату, Краљевина Мароко. Ријеч је о петом елементу из Босне и Херцеговине на Репрезентативној листи нематеријалне културне баштине човјечанства, а првом који је припремљен као серијска номинација.

Иницијатива за упис „Традиције узгоја коња липицанаца“ првенствено је покренута у Словенији, којој су се потом прикључиле Аустрија, Хрватска, Мађарска, Словачка, Румунија, Италија и Босна и Херцеговина. Упис овог добра на Репрезентативну листу нематеријалне културне баштине човјечанства резултат је заједничког рада, а Међувладин комитет за очување нематеријалне културне баштине је у образложењу одлуке похвалио државе за узоран номинациони фајл, који илуструје висок степен сарадње и узајамног поштовања. Процес номинације је трајао дуже од двије године, а очекује се да ће упис помоћи и оживљавању сеоског туризма, спортских активности, те додатно промовисати заштиту сеоских подручја.

По приспјећу у Босну и Херцеговини, цертификат ће бити уручен надлежном Министарству просвјете и културе РС и носиоцима овог елемента у БиХ Ергели Вучијак у Прњавору.