Grb BiH

BOSNIA AND HERZEGOVINA

Vijesti

 

ALL NEWS


SECTORS

CATEGORIES

Dodjela certifikata o upisu „Tradicije uzgoja konja lipicanaca“ na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva

20/03/2023

Send documents on email

Email sender (*):
Email recipient (*):
Comment:

U organizaciji UNESCO Sektora za očuvanje nematerijalne kulturne baštine, 9. marta 2023. godine u Parizu je upriličena ceremonija dodjele certifakata o upisu „Tradicije uzgoja konja lipicanaca“ na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva kojoj je prisustvovala ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Francuskoj i Stalna predstavnica BIH pri UNESCO-u Bojana Kondić Panić. Certifikate je prisutnim predstavnicima zemalja učesnica ovog zajedničkog projekta uručio sekretar Konvencije o očuvanju nematerijalne kulturne baštine Tim Curtis.

Odluka o upisu „Tradicije uzgoja konja lipicanaca“ na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva donesena je u decembru 2022. godine na 17. zasjedanju UNESCO Međuvladinog komiteta za očuvanje nematerijalne kulturne baštine u Rabatu, Kraljevina Maroko. Riječ je o petom elementu iz Bosne i Hercegovine na Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, a prvom koji je pripremljen kao serijska nominacija.

Inicijativa za upis „Tradicije uzgoja konja lipicanaca“ prvenstveno je pokrenuta u Sloveniji, kojoj su se potom priključile Austrija, Hrvatska, Mađarska, Slovačka, Rumunija, Italija i Bosna i Hercegovina. Upis ovog dobra na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva rezultat je zajedničkog rada, a Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalne kulturne baštine je u obrazloženju odluke pohvalio države za uzoran nominacioni fajl, koji ilustruje visok stepen saradnje i uzajamnog poštovanja. Proces nominacije je trajao duže od dvije godine, a očekuje se da će upis pomoći i oživljavanju seoskog turizma, sportskih aktivnosti, te dodatno promovisati zaštitu seoskih područja.

Po prispjeću u Bosnu i Hercegovini, certifikat će biti uručen nadležnom Ministarstvu prosvjete i kulture RS i nosiocima ovog elementa u BiH Ergeli Vučijak u Prnjavoru.