Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Интервју Марије Габријел, европске комесарке за иновације, истраживање, културу, образовање и младе под насловом "Обећано - испуњено!"

23.03.2023

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

За оригинални текст погледајте: https://cordmagazine.com/interview/mariya-gabriel-european-commissioner-promised-and-delivered/

У портфолију европске комесарке за иновације, истраживање, културу, образовање и младе има много примјера одличне сарадње између ЕУ и земаља Западног Балкана. У интервјуу са Маријом Габријел, европском комесарком за иновације, истраживање, културу, образовање и младе, говори се о достигнућима у вези са имплементацијом „Агенде за Западни Балкан“ – укључујући имплементацију Европског образовног простора, европске универзитетске иницијативе и Акционог плана за дигитално образовање. Она такођер наглашава важност улагања у образовање и истраживање како би се покренуле иновације и економски раст у Европи. Габриел наглашава потребу да Европа буде лидер у технологији и иновацијама, истовремено осигуравајући да овај напредак буде инклузиван и од користи свим грађанима.

 

Госпођа Габријел је посебно истакла предстојећи министарски састанак у Скопљу почетком јуна, на којем ће се расправљати о развијању синергије између образовања и иновација, укључујући повећање вјештина за младе истраживаче и иноваторе.

 

Такође је споменута важност тема са последњег министарског састанка за истраживање и образовање земаља Западног  Балкана:

“Састанак у Тирани ми је такође дао прилику да представим ЈРЦ-ов извјештај науке за политику „Статус животне средине и климе на западном Балкану“, који представља основу за наше напоре усмјерене на побољшање квалитета ваздуха у цијелом региону; истакли смо и прославили чињеницу да су три града са Западног Балкана, укључујући Сарајево, дио Мисије климатски неутралних и паметних градова; а такође смо најавили да су повећана финансијска средства стављена на располагање за иновације. По први пут смо осигурали да свих шест економија Западног Балкана учествује у нашем водећем програму истраживања и иновација - Хоризон Еуропе - као придружене земље. Њихови резултати за прве двије године знатно су изнад нивоа претходног оквирног програма”.