Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Свјетски дан здравља 2015. године

07.04.2015

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:


Под покровитељством Свјетске здравствене организације (СЗО) 7. априла 2015. године обиљежава се Свјетски дан здравља, који ове године има за тему безбједност хране.

Небезбједност хране се веже за више од 2 милиона смртних случајева сваке године, укључујући дјецу. Храна може садржавати штетне бактерије, вирусе паразите или хемијске супстанце, одговорне за више од 200 обољења.

Нове пријетње по безбједност хране се свакодневно јављају. Промјене у производњи, дистрибуцији и конзумацији хране, промјене у околишу, нове патогене супстанце, као и антимикробна резистенција представљају изазове за системе безбједности хране.

Безбједност хране је заједничка одговорност. Свјетски дан здравља 2015. године је прилика да се упозоре људи који раде у различитим владиним секторима, пољопривредној производњи, трговачким ланцима, здравствени радници, као и потрошачи о важности безбједности хране и о улози коју свако од њих има, те је у складу с тим врло важна сарадња у ланцу производње хране - од пољопривредника и произвођача, до продавача и потрошача.

Повећање фреквентности путовања и трговине повећава вјероватноћу међународног ширења контаминације хране. Како опскрбљивање храном постаје глобализовано, потреба за јачањем безбједности система који обезбјеђују безбједну храну у земљи и међу земљама постаје све евидентнија.

Свјетска здравствена организација континуирано ради на обезбјеђивању приступа адекватној, безбједној и квалитетној храни за све, те подржава земље у превенцији, идентификују и адекватно одговоре на избијање обољења  која се преносе неисправном храном.

Безбједност хране је заједничко питање и заједничка одговорност која захтијева учешће здравственог сектора, подршку владиних и регионалних агенција и организација, релевантних у области исхране, хитних медицинских интервенција и образовања.

Ово је разлог због којег Свјетска здравствена организација промовише настојања за унапређење безбједности хране, од фарме до тањира на Свјетски дан здравља, 07.4.2015. године.