Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Svjetski dan zdravlja 2015. godine

07.04.2015

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) 7. aprila 2015. godine obilježava se Svjetski dan zdravlja, koji ove godine ima za temu sigurnost hrane.

Nesigurnost hrane se veže za više od 2 miliona smrtnih slučajeva svake godine, uključujući djecu. Hrana može sadržavati štetne bakterije, viruse parazite ili hemijske supstance, odgovorne za više od 200 oboljenja.

Nove prijetnje po sigurnost hrane se svakodnevno javljaju. Promjene u proizvodnji, distribuciji i konzumaciji hrane, promjene u okolišu, nove patogene supstance, kao i antimikrobna rezistencija predstavljaju izazove za sisteme sigurnosti hrane.

Sigurnost hrane je zajednička odgovornost. Svjetski dan zdravlja 2015. godine je prilika da se upozore ljudi koji rade u različitim vladinim sektorima, poljoprivrednoj proizvodnji, trgovačkim lancima, zdravstveni radnici, kao i potrošači o važnosti sigurnosti hrane i o ulozi koju svako od njih ima, te je u skladu s tim vrlo važna saradnja u lancu proizvodnje hrane - od poljoprivrednika i proizvođača, do prodavača i potrošača.

Povećanje frekventnosti putovanja i trgovine povećava vjerovatnoću međunarodnog širenja kontaminacije hrane. Kako opskrbljivanje hranom postaje globalizirano, potreba za jačanjem sigurnosti sistema koji osiguravaju sigurnu hranu u zemlji i među zemljama postaje sve evidentnija.

Svjetska zdravstvena organizacija kontinuirano radi na osiguranju pristupa adekvatnoj, sigurnoj i kvalitetnoj hrani za sve, te podržava zemlje da preveniraju, identificiraju i adekvatno odgovore na izbijanje oboljenja  koja se prenose neispravnom hranom.

Sigurnost hrane je zajedničko pitanje i zajednička odgovornost koja zahtijeva učešće zdravstvenog sektora, podršku vladinih i regionalnih agencija i organizacija, relevantnih u oblasti ishrane, hitnih medicinskih intervencija i obrazovanja.

Ovo je razlog zbog kojeg Svjetska zdravstvena organizacija promovira nastojanja za unapređenje sigurnosti hrane, od farme do tanjura na Svjetski dan zdravlja, 07.4.2015. godine.