Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

U Brčkom obilježen 4. april Međunarodni dan podizanja svjesnosti o opasnosti od mina i pružanja pomoći u protivminskom djelovanju

04.04.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević prisustvovala je danas u Brčko distriktu događaju povodom obilježavanja 4. aprila, Međunarodnog dana podizanja svjesnosti o opasnosti od mina i pružanja pomoći u protivminskom djelovanju.

                Ministrica je tom prilikom naglasila važnost nastavka ulaganja u proces protivminskog djelovanja u Bosni i Hercegovini.

                “Minsko eksplozivna sredstva predstavljaju globalnu prijetnju za sigurnost ljudi i razvoj kako privrednih tako i turističkih potencijala. Sam podatak da je minska opasnost potvrđena u 118 općina u BiH, te da je od posljedica mina,  620 osoba smrtno stradalo, dok je 1150 povrijeđeno, govori da je ovaj problem itekako prisutan u Bosni i Hercegovini, te da nam predstoji još dosta posla s ciljem konačne eliminacije rizika. Ekonomski gubitak zbog nekorištenja minsko sumnjivog područja je ogroman , 65% šumskog područja i 25% poljoprivrednog zemljišta je trenutno  još uvijek minsko sumnjivo područje, rekla je ministrica Gudeljević.

                Ona je podsjetila da je u prethodnom periodu završen značajan projekat “Sarajevo bez mina” , dok su u toku projekti “Mostar bez mina” te “Brčko bez mina”, čija je realizacija započela krajem prošle godine. Radi se projektima koji se realiziraju u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, a kojih sigurno ne bi bilo u ovolikom obimu bez donatora:  Sjedinjenih Američkih Država, Savezne Republike Njemačke, Kraljevine Norveške, Švicarske, Japan, EU I drugih.

                “Ovom prilikom se zahvaljujem svim donatorima na kontinuiranoj podršci koju pružaju BiH”, rekla je Gudeljević.

                Na događaju u Brčkom naglašeno je da interes donator za deminiranje u BiH i dalje postoji, a samim tim i odlučnost međunarodne zajednice za dostizanje zemlje bez mina za što je potrebno i izdvajanje sredstava unutar BiH sa svih nivoa vlasti. Zahvaljujući obilježavanju sumnjivih površina i programima edukacije, broj nesreća izazvanih minama je značajno smanjen, ali se nesreće i dalje dešavaju. Tako su u 2021. godini tri osobe smrtno stradale, od čega jedno dijete, a jedan deminer je povrijeđen.

                Ministarstvo civilnih poslova u saradnji s Komisijom za deminiranje i Centrom za uklanjanje mina u BiH će, kao i do sada, raditi na ostvarenju vizije koja podrazumijeva Bosnu i Hercegovinu bez mina i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata u kojoj će cjelokupno stanovništvo vršiti sve neophodne životne aktivnosti bez opasnosti po vlastitu sigurnost i u kojoj će žrtve mina i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata, biti integrirane u društvo.