Često postavljana pitanja


Koji grantovi se planiraju u okviru Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine?

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine svake godine planira sljedeće grantove: „Programi za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda HORIZON EVROPA“, „Podrška tehničkoj kulturi i inovatorstvu u BiH“, „Grant za realizaciju projekata bilateralne saradnje u oblasti nauke na osnovu međunarodnih sporazuma“, „Međunarodna kulturna saradnja“ i „Sufinansiranje projekata kulture u Bosni i Hercegovini“.

Na koji način se sredstva iz grantova Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine dodjeljuju?

Sredstva iz grantova Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine dodjeljuju se isključivo putem Javnog konkursa. To je jedini način na koji Ministarstvo može finansijski podržati projekte.

Kada se objavljuje Javni konkurs za dodjelu grantova Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine?

Javni konkurs za dodjelu grantova Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine objavljuje se nakon usvajanja Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine. Konkurs se objavljuje putem medija i na web portalu Ministarstva (www.mcp.gov.ba), čime postaje dostupan svim zainteresovanim subjektima.

.

Ko može podnijeti prijedlog za dodjelu Nagrade u području znanosti u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu?

Prijedlog za dodjelu Nagrade za nauku mogu podnijeti akademije nauka i umjetnosti, univerziteti, naučnoistraživački instituti, kao i pojedinci, posredstvom ministarstava nadležnih za nauku i Vlade Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine. Jedan predlagač može dostaviti prijedlog samo jednog kandidata.

U kojim programima Evropske unije u oblasti kulture i nauke učestvuje Bosna i Hercegovina?

Bosna i Hercegovina učestvuje u nekoliko programa Evropske unije koji podržavaju razvoj kulture i nauke. To uključuje Kreativnu Evropu, koja podržava kulturne i kreativne sektore, i HORIZON EVROPA, najveći evropski program za istraživanje i inovacije. Pored toga, Bosna i Hercegovina je aktivna u programu COST (European Cooperation in Science and Technology), koji promoviše koordinaciju nacionalnog istraživačkog rada u Evropi, kao i u programu EUREKA, koji podržava međunarodnu saradnju u razvoju inovativnih projekata među kompanijama i istraživačkim institucijama. Ovi programi pružaju priliku za povezivanje s međunarodnim partnerima i unapređenje projekata na globalnom nivou.