Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Topljenje planinskih ledenjaka povezano je s pomicanjem zapadnih vjetrova te će se vjerovatno i ubrzati

11.01.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Kombinacija globalnog zatopljenja i zapadnih vjetrova koji se kreću prema polovima vjerojatno će ubrzati recesiju planinskih ledenjaka na obje hemisfere – zaključak je istraživanja Univerziteta  u Maineu.

Planinski ledenjaci se smrzavaju i dobivaju masu kada klima zahladi, a tope se i gube masu kada se klima zagrije. Međutim, manje je jasno u kojoj mjeri fluktuacije u planinskim ledenjacima utječu na lokalne i regionalne klimatske varijacije nad hemisferama, što je naučnicima otežalo korištenje glacijalnih podataka za tumačenje klimatske dinamike u prošlosti i predviđanja budućnosti.

Tim istraživača sa Univerziteta u Maineu proveo je istraživanje koje je financirala Nacionalna zaklada za znanost, procjenjujući kako se atmosferski uvjeti odražavaju na fluktuacije mase ledenjaka na srednjim geografskim širinama na suprotnim stranama Zemlje. Uspoređuju se globalne promjene temperature i vjetra s visinama snježne granice ledenjaka (također zvane "visine ravnotežne linije") u južnim Alpama Novog Zelanda i u evropskim Alpama. Podaci promatranih promjena su se prikupljala tokom gotovo četiri desetljeća.

Podaci su pokazali da promjenjivosti u glacijalnim snježnim linijama imaju utjecaja na promjene temperature preko velikih regija atmosfere za spomenuta dva planinska sistema na obje hemisfere. Osim toga, utvrđeno je da je širina pojasa strujanja zapadnih vjetrova važna za reguliranje omjera hladnih i toplih masa zraka koje utiču na topljenje ledenjaka i zamrzavanje.

"Ova studija stvarno pokazuje koliko je Zemljin klimatski sistem isprepleten. Isprva suptilne promjene u stanju klimatskog sistema mogu stvoriti valove u cijelom sistemu koji imaju dalekosežne posljedice", kaže Alexander Audet, glavni autor istraživačkog rada, koji je završio istraživanje kao student magisterija na Univerzitetu Maine. Sada je na doktoratu nauka na Univerzitetu Nevada, Reno.

Rezultati pokazuju da u uvjetima globalnog zatopljenja, povećano strujanje zapadnih vjetrova prema polovima može ubrzati zagrijavanje - i topljenje ledenjaka - na srednjim geografskim širinama obje hemisfere.

"Ovi rezultati naglašavaju osjetljivost Zemljinih planinskih ledenjaka na široku atmosfersku dinamiku. Oni su nevjerojatno osjetljivi, fizički termometri, koji prate atmosferske uvjete od površine mora do vrha troposfere. Rekonstrukcije prošlih promjena ledenjaka iz ledenjačkih oblika reljefa stoga mogu pomoći pružiti kvantitativne uvide u to kako su se veliki dijelovi atmosfere ponašali tokom prošlih epizoda naglih klimatskih promjena, a i ponuditi tragove o klimatskoj dinamici svijeta koji se zagrijava", kaže Aaron Putnam, koautor istraživačkog rada i vanredni profesor na Univerzitetu Maine.

Izvor: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/12/221213121521.htm