Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Nadogradnja modela poboljšava prognoze aerosola prašine, čestica i ozona

05.11.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Globalni sistem predviđanja Službe za praćenje atmosfere Kopernik (CAMS) uspješno je nadograđen 6. oktobra 2020. godine, što je dovelo do poboljšanih prognoza aerosola morske soli i prašine, čestica i stratosferskog ozona. CAMS provodi Evropski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) u ime Europske komisije, a novi operativni sistem koristi najnoviju verziju integrisanog sistema predviđanja ECMWF-a (IFS Cycle 47r1).

 

Pored nekoliko drugih usluga, Služba za praćenje atmosfere Kopernik pruža dnevne analize i prognoze reaktivnih plinova u tragovima, stakleničkih plinova i koncentracija aerosola širom svijeta. Besplatni i otvoreni podaci podržavaju kreatore politike, preduzeća, naučnike i građane sa poboljšanim informacijama o atmosferi u okruženju.

 

Sistem nadogradnje predviđanja kombinuje četiri značajne naučne promjene:

 

  • Antropogene emisije su ažurirane na noviju verziju. Pored toga, poboljšani su dnevni ciklus i visina vertikalnog ubrizgavanja emisija za neke zagađivače, poput SO₂.

 

  • Ažurirane su parametrizacije koje modeliraju emisiju morske soli i pustinjske prašine, što je rezultiralo boljim slaganjem s izmjerenim koncentracijama aerosola morske soli i smanjenjem precjenjivanja prašine u Sahari, na Bliskom Istoku i drugim regijama.

 

  • Modeliranje stratosferskog ozona je ažurirano sa poboljšanom hibridnom linearnom šemom ozona, što poboljšava vertikalni profil stratosferskog ozona u prognozama.

 

  • Aktivirana je asimilacija posmatranja vulkanskog SO₂ sa instrumenta Sentinel-5p / TROPOMI.

 

Prije nego što je pušten u rad 6. oktobra 2020, poboljšani globalni sistem predviđanja radio je u testnom režimu od oktobra 2019. godine. Tim za provjeru valjanosti CAMS-a, predvođen Holandskim meteorološkim zavodom (KNMI), pažljivo je procijenio rezultate kako bi osigurao kvalitetu dnevne analize i prognoze. Njihov izvještaj je objavljen krajem septembra i činio je osnovu za konačnu odluku da se nastavi s implementacijom ove poboljšane verzije u korist svih korisnika.

 

Glavni nalazi opsežnog izvještaja sažeti su u donjoj tabeli koja identificira aspekte prognoze gdje dolazi do poboljšanja, aspekte koji ostaju isti i aspekte koji pokazuju određenu degradaciju. Procjena je rađena za period od oktobra 2019. do maj 2020. godine i koristi se neovisnim zapažanjima kao referencom. Prikazane su samo varijable za koje je bilo dostupno dovoljno neovisnih opažanja, a procjena se temelji na statističkim mjerama, poput sistematske pogreške, slučajne pogreške i korelacije. Rutinsko poređenje globalnih prognoza CAMS-a sa nezavisnim zapažanjima može se naći na Serveru za globalnu evaluaciju.

 

Procjena performansi nove nadogradnje (e-suite) u odnosu na prethodni sistem predviđanja (o-suite). „Tabela rezultata“ pokazuje za koje aspekte postoji poboljšanje, koji aspekti ostaju isti i koji aspekti pokazuju određenu degradaciju. Procjena je rađena za period od oktobra 2019. do maj 2020. godine i koristi se neovisnim zapažanjima kao referencom.

 

Prognozama CAMS-a može se pristupiti direktno putem ECMWF servera podataka ili putem operativno podržanog FTP pristupa. Za bilo kakva pitanja, obratite se timu za Korisničku podršku Kopernik.

 

https://www.ecmwf.int/en/about/media-centre/news/2020/model-upgrade-improves-forecasts-dust-aerosol-particulate-matter-and