Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Dubravka Bošnjak sa Alenom Pilavom i Tomažom Štupnikom o transplantacijskoj medicini u Bosni i Hercegovini

25.04.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

        Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak, sastala se u Sarajevu sa Alenom Pilavom, direktorom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), i Tomažom Štupnikom, šefom Klinike za torakalnu hirurgiju Kliničkog centra Ljubljana.

         Na sastanku je istaknuta zajednička posvećenost priključenju Eurotransplantu, radi unaprjeđenja transplantacijskih mogućnosti. Direktor KCUS-a Alen Pilav je izrazio zadovoljstvo da je Ministarstvo civilnih poslova, u suradnji sa nadležnim entitetskim vlastima, konačno postiglo saglasnost i uputilo pismo namjere za članstvo u Eurotransplantu. Dosadašnja komunikacija Ministarstva civilnih poslova sa Eurotransplantom daje nadu da će se Bosna i Hercegovina na određeni način priključiti tog organizaciji kako bi pacijenti iz BiH koristili mogućnosti koje ta mreža pruža.

           Pilav je informirao ministricu o aktivnostima i planovima Kliničkog centra, stavljajući u prvi plan program transplantacija.

          Tomaž Štupnik, vođa programa transplantacije pluća u Kliničkom centru Ljubljana, izrazio je spremnost da pruži podršku u razvoju ovog programa u BiH.

          Također, razgovarano je o mogućnostima koje nudi program Europske unije EU4Health. Ovaj program, kojem Bosna i Hercegovina pristupa, s budžetom od 5,3 milijarde eura za razdoblje od 2021. do 2027. godine, pruža značajnu financijsku podršku za unaprjeđenje zdravstvenih sistema te je ministrica apelirala na što aktivnije sudjelovanje u programu.

           Na sastanku je zaključeno da treba razvijati svaku vrstu saradnje kako bi se unaprijedio zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini i omogućio veći broj uspješnih transplantacija organa.