Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Dubravka Bošnjak na otvaranju paviljona BiH na Venecijanskom bijenalu

19.04.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak prisustvovala je otvaranju paviljona Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu savremene umjetnosti, jednom od najstarijih i najznačajnijih festivala, osnovanom 1895. godine. Postavku je otvorila predsjedavajuće Vijeća ministara Borjana Krišto, a u prisustvu regionalne direktorice UNESCO ureda u Veneciji Magdalene Landry.

Ove godine, Bosna i Hercegovina na Bijenalu predstavlja se projektom "Mjera mora" autora Stjepana Skoke. Skokin rad istražuje interakcije i odnose između čovjeka i mora, koristeći se morskim elementima kako bi preispitao granice i mjere našeg suživota s prirodnim okolišem. Bosna i Hercegovina na Bijenalu predstavlja se pod vodstvom Marina Ivanovića, ovogodišnjeg povjerenika i kustosa paviljona, koji je ujedno i direktor Muzeja moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru.

Bosna i Hercegovina institucionalno, uz koordinaciju Ministarstva civilnih poslova i entitetskih nadležnih ministarstava za oblast kulture, na Venecijanskom bijenalu umjetnosti nastupa od 2013. godine.Organizacija učešća i osiguravanje kontinuiteta predstavljanja regulirano je Protokolom o modelu predstavljanja Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu savremene umjetnosti i Venecijanskom bijenalu arhitekture koji su potpisali Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo kulture i sporta i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Venecijansko bijenale će biti otvoreno 20. aprila i trajat će do 24. novembra 2024. godine.