Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Mineralni resursi

16.11.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Evropska unija (EU) ima za cilj postaviti Evropu na čelo sektora sirovina i i tim ublažiti povezane negativne ekološke i socijalne utjecaje. Pored toga, cilj mu je smanjiti uvoznu ovisnost o sirovinama koje se smatraju kritičnim za evropsku industriju, poboljšanjem uvjeta pristupa opskrbi iz EU-a i drugih izvora i promicanjem efikasnosti resursa, uključujući recikliranje.

Strateški plan provedbe Evropske komisije za Evropsko inovacijsko partnerstvo na sirovinama (SIP EIP RM) naglašava potrebu za uspostavljanjem i trajnim ažuriranjem zajedničke i interoperabilne baze geoloških znanja EU, uključujući obavještajne informacije o mineralima. Takva baza znanja omogućit će evropske napore u istraživanju mineralnih sirovina, kao i efikasno donošenje politika i odluka vezanih za površinu i podzemlje. U tom pogledu, informacije o mineralnim resursima, razmjena podataka i umrežavanje od strane europskih geoloških istraživanja su od ključne važnosti.

EGS stručna grupa za mineralne resurse (MREG) aktivno je uključena u doprinos procesima kreiranja politika i strategija čiji je cilj identificirati, karakterizirati i zaštititi održivi potencijal resursa, posebno na kritičnim i strateškim sirovinama, kroz istraživanje, razvoj i inovacije.         

Misija MREG-a je pružanje najbolje dostupne ekspertize i informacija o mineralima na osnovu kombinovanog znanja geoloških istraživanja članica, za politike, komunikaciju, stvaranje lanca vrijednosti, svijest javnosti i obrazovanje u svrhe na evropskom nivou, fokusirajući se uglavnom na jačanju industrija minerala ka održivosti resursa i konkurentnom rastu. Potaknuti ekonomski rast i minimiziranje društvenih, okolišnih i političkih vrijednosti i razvoja, vrše sve veći pritisak na dostupnost i eksploataciju geoloških resursa.

EGS MREG želi postati vodeći partner u okviru Evropske baze znanja o sirovinama i informacione mreže ili drugih oblika saradnje koji će pružiti inovativne alate i stručnost za podršku sigurnoj i održivoj opskrbi mineralima u Evropi. Mineralne informacije koje pruža EGS MREG zasnivaju se na globalno uporedivim, održavanim, standardima izvrsnosti za istraživanje i razvoj.

MREG Vision provodi se u suradnji s drugim organizacijama koje imaju mineralne obavještajne kapacitete i uspješno je izveden značajan broj vodećih projekata EU, uz učešće EGS-a i / ili Nacionalnih geoloških istraživanja (NGS), u partnerstvu, vodećim ulogama ili drugim vrstama predstavljanja, kao što su AEGOS, SARMa, ProMine, EuroGeoSource, EO -MINERS, Polinares, ERA-MIN, EURare, SNAP SEE, COBALT, Minerals4EU i ProSUM.

Integrišite inovacije i stvaranje vrijednosti u kombinaciji sa ekološki prihvatljivom i efikasnom eksploatacijom.

 O mineralnim  resursima

Rečeno je da "ako ga ne možete uzgajati, morate ga minirati", što znači da sve što ne možemo uzgajati moramo na jedan ili drugi način izvući sa Zemlje. Mnogi ne shvate uvijek da živimo u svijetu utemeljenom na mineralima. Zapravo, gotovo sve što svakodnevno koristimo napravljeno je od resursa sa Zemlje.

Sirovine nam daju energiju, infrastrukturu, zgrade u kojima živimo i radimo, vozila koja koristimo za transport, tehnološke platforme i bitan broj drugih značajnih dnevnih namjena. Na primjer, minerali tvore i osnovne sirovine za plastiku i farmaceutske proizvode, za kozmetiku, hranu, papir, boju, goriva, staklenu posudu i namještaj. Sve u svemu, minerali nas okružuju.   

             Svaki Evropljanin tokom 70 godina svog života koristi u prosjeku 460 tona pijeska i šljunka, 166 tona nafte, 39 tona čelika, 1 tonu bakra i nekoliko drugih manje ili više rijetkih minerala i metala. Zapanjujuća potražnja za sirovinama zahtijeva sve veće napore da se pronađu novi resursi u sve težim i udaljenijim područjima i okruženjima. Savremena eksploatacija ovih sirovina osigurava minimalnu štetu po okoliš u pogledu krajolika, taloženja otpada, zagađenja podzemnih voda i prašine, u Evropi i u ostatku svijeta.

EU se suočava s nizom glavnih izazova u društvenom i ekonomskom rastu, uključujući pristup kritičnim i strateškim sirovinama iz primarnih i sekundarnih izvora, kao i stvaranje odgovarajućih radnih mjesta, vještina i tehnoloških kompetencija. Istodobno, potreba za mineralnim resursima i dalje raste zbog sve veće globalne populacije i rastuće potražnje zemalja u razvoju i ekonomija u razvoju (zemlje BRICS-a: Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika). Rješavanje ovih izazova zahtijeva odgovarajuće napore u istraživanju, tehnologije, inovacije, procese i proizvode, zajedno sa odgovarajućim politikama za provođenje i podsticanje potrebnih promjena.

 Izvor

http://www.eurogeosurveys.org/expertgroups/mineral-resources/