Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

17.11.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju obilježava se od 2008. godine kada ga je inicirala Europska zaklade za brigu o novorođenčadi (European Foundation for the Care of Newborn Infants – EFCNI) koja predstavlja roditelje 20 europskih zemalja, zaklade Little Big Souls International (Afrika) i Nacionalne zaklade za prijevremeno rođenu djecu (National Premmie Foundation – NPF, Australija).

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije incidenca prijevremeno rođene djece iznosi 5 do 10 %, što znači da svako deseto dijete na svijet dolazi prije vremena. U cijelom svijetu prijevremeno rođenom djecom se smatraju sva djeca rođena prije 37. sedmici trudnoće. Stopa smrtnosti beba rođenih prije 37. sedmice je pala i u konstantnom je padu, no bebe koje su rođene značajno prerano vjerojatno će imati ozbiljne i brojne dugoročne probleme. Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 5 godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijon djece.

Iz tih je razloga od posebne važnosti da se rađanje djece izrazito niske i vrlo niske porodne težine koncentrira u rodilištima koja imaju potrebnu opremu i prostor da se u skladu sa stručnim standardima provede liječenje rođenih s manje od 1.500 grama uz pomoć subspecijalista neonatologa i drugog posebno educiranog osoblja u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja, koje će ovoj djeci pružiti najveću moguću skrb. Naime, i uz postojeću opremu, a bez posebno educiranih kadrova, nije moguće postići značajniji napredak u preživljavanju djece lakše od  1.500 grama.

Prijevremeno rođena djeca osobito su osjetljiva u periodu neposredno nakon rođenja i u ranom razvoju, zbog čega se njihovi roditelji kao i zdravstveni djelatnici nalaze pred brojnim izazovima. Tipične sokne linije i ljubičasta svetla postale su simboli Svetskog dana prevencije. Ljubičasta boja postala je simbol za obilježavanje ovog dana i predstavlja osjetljivost i izuzetnost. Jedan od ciljeva je svakako i razmjena iskustava roditelja i unaprjeđenje skrbi prijevremeno rođene djece.

Cilj obilježavanja ovoga dana je edukacija javnosti i usmjeravanje pozornosti na problem prijevremenog rođenja, ne samo na lokalnoj već i na globalnom nivou, koji je jedan od vodećih uzroka smrti novorođenčadi i u razvijenim i nerazvijenim zemljama, a i drugi po redu, odmah poslije upale pluća, uzrok smrti djece do pete godine starosti.