Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

EVOLUCIJA GPS SATELITA I NJIHOVA UPOTREBA DANAS

09.06.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Prije 63 godine, u petak, 4. oktobra 1957. godine, započelo je svemirsko doba - većina svih živih satelita danas je njihovo potomstvo. Sovjetski Savez je u orbitu poslao sjajnu, metalnu loptu veličine kugle. Sputnik je davao zvučne signale svake sekunde 21 dan prije nego što je utihnuo. Njegovi zvučni signali čuli su se širom svijeta. Koristeći Dopplerov efekt, slušalac je mogao reći da li se mali satelit kreće prema njima ili od njih. Naučnici su precizno odredili tačnu lokaciju posmatrajući ga u jednom prolazu i shvatili da bi i obrnuto moglo biti istina. Nepoznata lokacija zemaljskog posmatrača mogla bi se izvesti iz poznate orbite jednog satelita. Ta ideja pretvorila se u prvi satelitski navigacijski sistem.

 

1964. Mornarički navigacijski satelitski sistem (NNSS) počeo je s radom. Visoko klasificirani sistem nazvan Transit izgrađen je za podršku podvodnoj floti balističkih raketa Polaris. Djelovao je na malom sazviježđu sa manje od pet polarnih satelita u orbiti. S tako malo satelita u orbiti, trajalo je više od jednog sata da se dobije pozicijsko rješenje. Preciznost od dvadeset metara mogla se postići korištenjem posebno šifriranih signala, ali oni su bili ograničeni na podmornice. Svi ostali korisnici Tranzita mogli su postići preciznost samo unutar 200 metara.

Tačnost je bila izazov. Problem je riješen na isti način na koji ga je hronometar Johna Harrisona riješio 300 godina ranije, spajajući prošlost i sadašnjost. Tačnije mjesto zahtijevalo je preciznije mjerenje vremena. Problem su riješila dva satelita Timation lansirana 1967. i 1969. za emitiranje vremenskog referentnog signala. U osnovi, sateliti Timation bili su hronometri zasnovani na svemiru.

 

Timation je poboljšao preciznost lokacije, iako su bili potrebni sati da bi se postigla preciznost ispod metra. Pokazao se uspješnim i kao rezultat, 1967. godine, Transit je postao dostupan civilnim korisnicima, poput geodeta. U stvari, svima koji su radili sa referentnim sistemom WGS 84, koji se prvobitno zasnivao na „doplerskim geodetskim prijemnicima“ koji se nazivaju georesiveri, oslanjajući se na merenja iz tranzitnog sistema. Tranzit je bio poznat i pod nazivom NavSat, jer je šire prihvaćen u civilne svrhe, poput komercijalne špedicije.

 

1973. Ministarstvo odbrane nastojalo je kombinovati uspjeh Tranzita (NNSS) i Timation u jedan satelitski sistem, koji je evoluirao u NavStar-Global Positioning System. Prva lansiranja započela su 1978. godine, a puna konstelacija od 24 GPS satelita dostigla su 1993. godine. Od tada su Rusija, Evropa, Kina, Indija i Japan stvorile svoja vlastita sazviježđa. Svi ti sistemi u kombinaciji sa GPS-om čine globalni satelitski navigacijski sistem (GNSS), koji broji više od 120 satelita.

 

Prepoznajući neprekidni uspjeh i pozitivan globalni uticaj GPS-a, u februaru 2019. godine nagrada za inženjerstvo kraljice Elizabete pripala je četvorici glavnih programera GPS programa za njihov doprinos svijetu. Ova četvorica gospode su inženjerske zvijezde. Dana 12. februara 2020. godine, predsjednik Trump potpisao je Izvršnu naredbu kojom se dalje priznaje vrijednost položaja, navigacije i vremena (PNT) kao nevidljive infrastrukture modernog društva. I, 1. jula, kapetan „Sully“ Sullenberger obratio se Savjetodavnom odboru PNT-a zasnovan na svemiru, rekavši kako je GPS postao univerzalni dio svakog aspekta našeg života, uključujući financijske transakcije, transport, poljoprivredu, spasilačke operacije, premjer i izgradnju.

 

 

GPS sateliti su naše vlastito sazviježđe i svaki od njih bi trebao biti imenovan u čast naučnika ili inženjera koji je pomogao u osmišljavanju i razvoju programa Tranzit, Timacija i GPS. I ako raniji sistemi više ne postoje, njihovo nasljeđe trebalo bi dugo pamtiti.

Od hladnoratovskog porijekla lopte koje su putovale svemirom prije 63 godine, sada više od 2.600 satelita poboljšava naš zemaljski život pružajući bolju komunikaciju, lokaciju i razumijevanje.

 

https://www.gpsworld.com/the-evolution-of-gps-satellites-and-their-use-today/