Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Zoom konzultacije zemalja članica SZO-a o širenju dezinformacija o nezaraznim bolestima 1.septembar 2021.godine

27.09.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Evropska kancelarija svjetske zdravstvene organizacije za sprečavanje i kontrolu nezaraznih bolesti okuplja širok raspon učesnika na nizu sastanaka kako bi prikupio potrebno stručno znanje za borbu protiv dezinformacija o zdravlju i pomogao u izgradnji skupa političkih inicijativa za budućnost.

Prilikom konsultacija, održanih 1. septembra 2021.godine istaknuto je da nenamjerno širenje lažnih informacija, kao i dezinformacije, nastale s namjerom širenja lažnih informacija radi ostvarivanja dobiti ili nanošenja štete, pokazale su se vrlo opasnima za javno zdravlje. Kako sve više pojedinaca dolazi do informacije iz digitalnih izvora, kao što su tražilice ili platforme društvenih medija, korisnicima postaje iznimno teško odrediti valjanost poruka.To je osobito zabrinjavajuće u oblasti nezaraznih bolesti, kao što su kardiovaskularne bolesti i rak, gdje su loša prehrana, nedovoljna tjelesna aktivnost te upotreba duhana i alkohola rizični faktori.

Dezinformacije u tim oblastima mogu uticati na odluke ljudi o zdravlju i imati ogroman učinak. To je povezano s podsticajem industrije da promovira i plasira svoje proizvode kako bi maksimizirali prodaju i dobit - s malo obzira na štetu koju njihovi proizvodi mogu prouzrokovati. Međutim, unatoč tome, učinak dezinformacija posebno povezanih s NCD-ovima još nije uzet u obzir.

Trenutno se suočavamo sa izazovima koje podstiče širenje dezinformacija vezanih za oboljenje KOVID-19, kao i efikasnost vakcinisanja protiv ove bolesti. U svezi toga od iznimnog značaja je stalno informiranje javnosti putem društvenih mreža, platformi i jednostavnih priručnika o prirodi bolesti, sprečavanju i njenom tretiranju.