Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Zona polarnog leda sve manja

16.02.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Količina morskog leda na Arktiku i Antarktiku najmanja je ikad zabilježena u januarskim mjerenjima, pokazuju podaci Copernicus-a, Europske službe za klimatske promjene i američkog Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu (NSIDC), iz kog su poručili da „rekordno nizak nivo globalnog morskog leda ne mora da odražava trajno stanje, već može biti uzrokovano trenutnim vremenskim uslovima".

Ova pojava je potaknula veliku pažnju u naučnim krugovima, jer je količina morskog leda jedan od klimatskih indikatora WMO-a, u izvještajima o klimi.

Januarska mjerenja pokazuju da je od 1979. godine „nestalo“ blizu 1,9 miliona kvadratnih kilometara, što je dvostruko veća površina od površine Njemačke.

Arktik se zagrijava više nego dvostruko brže od globalnog prosjeka, pa se i morski led dramatično povukao, posebno u Barencovom moru, a bio je i ispod prosjeka u Ohotskom moru, Beringovom moru i zaljevu Svetog Lovre.

Slično je i na suprotnom polu.

"Prerano je zaključiti da li se rasprosranjenost morskog leda nastavlja smanjivati na Antarktiku ili je uzrok otapanja dugoročna prirodna fluktuacija vremena. Neophodna su duža posmatranja prije procijene jesu li ova dešavanja uzrokovana klimatskim promjenama. Izvjesno je da se smanjivanje obima leda na Antarktiku uklapa u naša očekivanja o tome šta će se dogoditi kada globalna temperatura poraste. U svakom slučaju, sigurno je da ćemo to pomno pratiti u narednim godinama“, pojašnjava jedan od istraživača iz Danskog nacionalnog centra za istraživanje klime.

https://public.wmo.int/en/media/news/sea-ice-extent-was-lowest-record-january