Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ženska futsal reprezentacija BiH zlatna na igrama Specijalne olimpijade

27.06.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Bosanskohercegovačka futsal reprezentacija Specijalne olimpijade osvojila je zlatnu medalju na svjetskim igrama Specijalne olimpijade u Berlinu. U finalnoj utakmici naše djevojke su savladale Hong Kong.

Na svjetskim igrama Specijalne olimpijade futsal se igra u okviru Unified programa. Za našu reprezentaciju igrale su Ilvana Begović, Anđela Cvjetojević, Amra Omeragić i Zorana Marčeta kao Unified partnerke, te Vesna Mišić, Alisa Kalajdžić, Emira Ismaili, Ajla Huseinović, Dragana Mašić i Amerisa Šarić, kao reprezentativci Specijalne olimpijade.
Treneri ženske futsal reprezentacije su Ivana Vlaić, Asim Topalović i Jasmin Gavranović.

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Hasan Sejdinović nastupio je na Olimpijskim igrama Specijalne olimpijade u Berlinu u atletskim disciplinama 800m i skok u dalj.

Za uspješno istrčanih 800m u svojoj diviziji, Hasan je dobio posebno priznanje, počasnu lentu za sportsko dostignuće.
Na Olimpijskim igrama Specijalne olimpijade u Berlinu, uz sporiste i članove stručnog štaba, Bosna i Hercegovina po imala je i dva sudijska posmatrača. Vedad Čengić i Aldina Husejinović su Unified sport obzerveri, tj sudije u inkluzivnim sportovima. Ovaj izuzetno odgovoran zadatak, koji je povjeren našim stručnjacima, još je jedno priznanje Specijalnoj olimpijadi Bosne i Hercegovine.

Svjetske igre Specijalne olimpijade – najveći svjetski inkluzivni sportski događaja za osobe s intelektualnim i višestrukim poteškoćama održane su od 17. do 25. juna u Berlinu .   

Tisuće sportaša s intelektualnim teškoćama natjecalo se u 26 ljetnih sportova i 2 dodatna pokazna sporta.