Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Zajednička ceremonija FAO i SZO povodom Svjetskog dana sigurnosti hrane

06.06.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

 Povodom Svjetskog dana sigurnosti hrane održat će se diskusija o sigurnosti hrane u kontekstu održivih prehrambenih sustava i mjera glede sigurnosti hrane u kontekstu povezanosti ljudi, životinja i životne sredine s ciljem  osiguravanja  „sigurne hrane danas za zdravlje sutra“.Regionalni ured FAO za Evropu i Centralnu Aziju i Regionalni ured SZO za Europu pozivaju sve aktere na diskusiju. Ceremoniju će otvoriti Vladimir Rakhmanin pomoćnik glavnog ravnatelja FAO, regionalni predstavnik za Europu i centralnu Aziju, i dr. Hans Henri P. Kluge regionalni ravnatelj SZO za Europu, a nakon otvaranja slijedi govor i diskusija na stručnom panelu.

Na glavoj diskusiji bit će također govora o  kontekstu proizvodnje, trgovine i potrošnje hrane te načinu upravljanja rizicima sigurnosti hrane, dostupnost sigurne i hranjive hrane za sve. Žurno djelovanje u svim fazama prehrambenih lanaca sa sistemskim pristupom neophodno je da bi se zaštitilo zdravlje ljudi, okoliš, gospodarstva i kulture. Sigurnost hrane sastavni je dio održivih prehrambenih sustava i to je pitanje koje zahtijeva djelovanje i suradnju između različitih sektora, skupina sudionika i zemalja.

Da bi se razumjeli i smanjili rizici sigurnosti hrane, moraju postojati preventivne mjere i odgovarajući mehanizmi reagiranja. To zahtijeva temeljitu istragu veza između zdravlja ljudi, životinja i biljaka. Primjeri sistemske perspektive u sigurnosti hrane uključuju pristup One Health za minimiziranje antimikrobne rezistencije i rješavanje zoonotskih bolesti za poboljšanje održive proizvodnje i distribucije sigurne i hranjive hrane te smanjenje gubitaka i otpada hrane.

Upravljanje rizicima sigurnosti hrane kontinuirani je postupak prilagodbe i poboljšanja čak i tijekom kriznih situacija, kao što je uočeno tijekom pandemije COVID-19. Javne vlasti i prehrambene tvrtke često se suočavaju s poduzimanjem preventivnih mjera ili najbržim reakcijama na alarmantne situacije. Trenutno određivanje prioriteta i upravljanje sigurnošću hrane nije utemeljeno na znanosti, pa stoga možda nije opravdano ili predstavlja najbolje korištenje oskudnih resursa. Usvajanje cjelovitog sistemskog pristupa u razvoju politike sigurnosti hrane i praksi kontrole hrane.

Boljim informiranjem i  odlukama o sigurnosti hrane  te korištenjem znanstvenih i tehnoloških rješenja storilo bi se bolje generiranje podataka i dostupnost informacija. Dijeljenje primjenjivog (djelotvornog) znanja sa svim sudionicima u prehrambenom sustavu, kao i drugim zemljama u regiji, nudi brojne mogućnosti. Na primjer, Regionalni koordinacijski odbor FAO / WHO za Europu pruža izvrsnu platformu za razmjenu iskustava i bolju komunikaciju među zemljama.

Povodom Svjetskog dana sigurnosti hrane 7. lipnja 2021., FAO Regionalni ured za Europu i Srednju Aziju i WHO Regionalni ured za Europu pozivaju sve zainteresirane aktere u regiji da razgovaraju o sigurnosti hrane u kontekstu održivih prehrambenih sustava i potrebnih radnji za rješavanje pitanja sigurnosti hrane u sučelju čovjek-životinja-okoliš za "sigurnu hranu sada za zdravo sutra".