Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Zagađenje mora plastikom: Geološka perspektiva problema

30.06.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Zagađivači, uključujući plastiku, dopiru do dubokomorskih ventilatora putem povezanih sistema za usmjeravanje sedimenata, kao i izvan pripadajućih slivova, preko obalnih i šelfanskih struja (tj. Primorskih ćelija), eolskim transportom, površinskim strujama i direktnim ulaz iz okeanskih izvora kao što su brodarstvo i ribolov. Zasluge: IA Kane i A. Fildani (Izmijenjeno iz Hessler i Fildani [2019].)

Novi fokusni članak u majskom izdanju  Geologije  sažima istraživanje plastičnog otpada u morskom i sedimentnom okruženju. Autori IA Kane sa sveuč. iz Manchestera i A. Fildani sa Instituta Deep Time pišu da se „Zagađenje okoline uzrokovano nekontrolisanom ljudskom aktivnošću događa u širokim razmerama bez presedana širom svijeta. Od različitih oblika antropogenog zagađenja, ispuštanje plastike u prirodu, posebno u okeane, jedan je od najnovijih i vidljivih efekata. "

Autori navode višestruke studije, uključujući jednu u majskom izdanju Guangfa Zhong i Xiaotong Peng, o kojoj se raspravljalo u prethodnom saopštenju GSA kada je objavljeno na mreži uoči štampanja (26. januara 2021). Zhong i Peng bili su iznenađeni kada su pronašli plastični otpad u dubokomorskom podmorskom kanjonu smještenom na sjeverozapadu Južnokineskog mora.

"Plastika se generalno smatra dominantnom komponentom morskog otpada zbog svoje trajnosti i velike količine proizvedenog", pišu Kane i Fildani. „Nano i mikroplastika su posebno podmukli oblik antropogenog zagađivača: sitni fragmenti i vlakna mogu biti nevidljivi golim okom, ali se unose s hranom i vodom koju konzumiramo i apsorbiraju u tijelo organizama.“

Jedno od njihovih vitalnih pitanja je: „Ako neka plastika može preživjeti> 1000 godina u kopnenom okruženju, koliko dugo traje u okeanskim rovovima koji su duboki kilometrima, mračni, hladni i pod visokim pritiskom? Koliko treba mikroplastiki da se razbije na mikroplastiku i nanoplastiku u dubokom moru? "

"Iako je na kreatorima politike da poduzmu mjere kako bi zaštitili okeane od daljnje štete, mi prepoznajemo uloge koje geoznanstvenici mogu igrati", pišu Kane i Fildani. To uključuje upotrebu njihove duboke vremenske perspektive za rješavanje društvenih izazova, njihovo razumijevanje današnje raspodjele na morskom dnu i u sedimentnom zapisu, korištenje geoznanstvenih tehnika za bilježenje posljedica napora na ublažavanju i predviđanje budućnosti morskog dna plastika.

Ukratko, oni pišu: „Razumijemo ... prolaznu prirodu stratigrafskog zapisa i njegovo iznenađujuće očuvanje, te jedinstveno geohemijsko okruženje pronađeno u dubokomorskim sedimentima. Naš pristup od izvora do potoka kako bi se rasvijetlile veze između zemlje i mora može identificirati izvore i puteve kojima plastika prolazi dok prelazi prirodna staništa i identificirati kontekst u kojem je na kraju sekvestriran i ekosustave na koje utječu. To će se dogoditi uskom suradnjom s okeanografima, biolozima, kemičarima i drugima koji se bave globalnim problemom zagađenja.

https://scitechdaily.com/plastic-pollution-in-the-deep-sea-a-geological-perspective-on-a-global-problem/