Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Za nama je najtoplije ljeto u historiji

28.09.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Po podacima Službe za klimatske promene-Copernicus (C3S), proteklo ljeto bilo je najtoplije ljeto i protekli avgust bio je najtopliji u historiji Evrope. Avgustovska temperatura bila je 0,8°C veća od temperature iz avgusta 2018. godine, a ljeto je bilo toplije za 0,4°C u odnosu na jun-avgust 2021. godine.

U Francuskoj je zabilježeno drugo, po toplini, ljeto u historiji (nakon 2003.), a Engleska je imala drugo najtoplije ljeto, koje je bilo na nivou onog iz 2018. godine po srednjoj temperaturi.

Ovo je potaknulo ogromne šumske požare širom Evrope, koji su uzrokovali najveće emisije štetnih gasova od 2007. godine, kako pokazuju zapisi Službe za praćenje atmosfere -Copernicus.

Razorna kombinacija avgustovskog toplotnog talasa i produžene suše u Zapadnoj Evropi, rezultirala je većim brojem, intenzitetom i postojanošću šumskih požara. U globalu, ovo je bio treći najtopliji avgust u istoriji (slično vrednostima za avgust 2017. i 2021. i unutar oko 0,1°C viših vrednosti postignutih u avgustu 2016. i 2019.), prema Službi za klimatske promene-Copernicus.

Avgust je bio, generalno, mnogo sušniji od prosjeka u većem dijelu zapadne i dijelovima istočne Evrope, ali vlažniji od prosjeka u većini Skandinavije i dijelovima južne i jugoistočne Evrope.

U području oko Sjevernog pola obim morskog leda bio je 5% ispod prosjeka, što je, ipak, znatno iznad najnižih avgustovskih vrijednosti zabilježenih u posljednje dvije decenije.

https://public.wmo.int/en/media/news/europe-has-hottest-summer-record-eu-copernicus