Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

WMO odao priznanje doprinosu žena

08.03.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

I ovog 8. marta Svjetska meteorološka organizacija (WMO) odala je priznanje doprinosu žena.  Boja, pod kojom se obilježava ovogodišnji Međunarodni dan žena je plava.

Žene su posebno osjetljive na klimatske promjene i nose ogroman teret u nastojanju da osiguraju zalihe vode za piće. Uz to, često imaju manji pristup mobilnim telefonima od muškaraca – što je od vitalnog značaja za pristup vremenskoj prognozi i ranim upozorenjima.

Ali, najnoviji izvještaj o procjeni učinka potvrđuje da je WMO jačanje liderstva žena profesionalaca, zato WMO otvara puteve za mlade naučnice da se pridruže organizaciji.

Ovo je  bio motiv da se renovirani Gender akcioni plan predstavi na Svjetskom meteorološkom kongresu, koji će se održati u maju.

„Osnovne ideje našeg Gender akcionog plana su prepoznavanje doprinosa i potreba žena, posebno u vremenskim, hidrološkim i klimatskim uslugama, kao i osiguranje rodne ravnoteže i rodne svijesti u svim procesima donošenja odluka”, rekao je zamjenik generalnog sekretara WMO-a. dr Elena Manaenkova.

 

https://public.wmo.int/en/media/news/wmo-celebrates-international-womens-day-0