Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

WMO-Klimatske promjene

28.04.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

COVID-19 izazvao je globalnu zdravstvenu i ekonomsku krizu koja će, nadamo se, biti vremenski ograničena. Neuspjeh u smanjenju stakleničkih plinova i rješavanje klimatskih promjena negativno će uticati na globalnu ekonomiju, ljudske životne uslove kao i morske i kopnene ekosisteme, a što može trajati vijekovima.

Napori u kontroli pandemije koronavirusa smanjili su ekonomsku aktivnost i doprinijeli lokaliziranom poboljšanju kvalitete zraka. Ali prerano je za procjenu učinaka koncentracije stakleničkih plinova koji su odgovorni za dugoročne klimatske promjene. Nivoi ugljen dioksida na ključnim promatračkim stanicama do sada su ove godine bili veći nego prošle.

Petteri Taalas, generalni sekretar WMO-a, jeu više navrata naglasio da ekonomski i industrijski pad uslijed pandemije koronavirusa nije zamjena za usklađene i koordinirane klimatske akcije.

"Bilo bi neodgovorno omalovažavati ogromne globalne zdravstvene izazove i gubitke života kao posljedicu pandemije COVID19", rekao je generalni sekretar WMO-a Petteri Taalas. "Međutim, sada je vrijeme da se razmotri kako koristiti ekonomske poticajne paketekako bi se dugoročno prešlo na poslovne i lične prakse koje su prihvatljive za okoliš."

 „Dosadašnja iskustva ukazuju na to da smanjenje opsega emisija tokomekonomskih kriza prati brzi porast. Moramo promijeniti tu putanju “, rekao je.

 „Svijet mora pokazati isto jedinstvo i predanost klimatskim akcijama i smanjenju emisija stakleničkih plinova i u toku pandemije koronavirusa“, rekao je. "Neuspjeh u ublažavanju klimatskih promjena mogao bi dovesti do većeg gubitka ljudskih života kao i ekonomskih gubitaka tokom narednih decenija", rekao jePetteri Taalas,generalni sekretar WMO-a.

(Izvor: Svjetska meteorološka organizacija-WMO)