Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

WMO i IATA su se dogovorili da poboljšaju meteorološko izvještavanje iz aviona

02.11.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Međunarodno udruženje zračnog prometa (IATA) i Svjetska meteorološka organizacija (WMO) su potpisali sporazum o povećanju i poboljšanju automatiziranog izvještavanja o meteorološkim podacima koje prikupljaju komercijalni avioni.

 

Nova inicijativa, nazvana WMO i IATA kolaborativni AMDAR program (WICAP), ima za cilj proširenje postojećeg sistema WMO-a pod nazivom Prenošenje meteoroloških podataka koje prikupljaju avioni (AMDAR), a kako bi se osigurala pokrivenost na područjima koja nemaju dovoljno podataka. Očekuje se da će se u program, koji već podržava približno 40 aviokompanija sa nekoliko hiljada putničkih i teretnih aviona, uključiti i mnogo novih partnerskih aviokompanija.

 

"Jedan od mnogih nesretnih aspekata krize izazvane pandemijom COVID-19 bio je ozbiljan gubitak (do 90%) meteoroloških podataka koje prikupljaju avioni, a što je bio rezultat naglog pada avio prometa i putničkih letova od marta 2020. godine", rekao je profesor Petteri Taalas, generalni sekretar WMO-a.

 

"Meteorološke zavodi i drugi davaoci podataka pokušali su nadoknaditi ovaj gubitak, ali je došlo do mjerljivog negativnog uticaja na tačnost vremenskih prognoza kao rezultat smanjenja AMDAR podataka", rekao je profesor Taalas.

“Sigurnost je najveći prioritet zrakoplovstva, te je od vitalnog značaja da se kroz ovaj program osigura aviokompanijama i ostalim sudionicima u oblasti sigurnosti pristup najopsežnijim i najpouzdanijim podacima vremenske prognoze", rekao je Alexandre de Juniac, generalni i izvršni direktor IATA-e.

 

„Važno je da aviokompanije u obnovi i ponovnom uspostavljanju svojih operacija mogu iskoristiti prednosti svih raspoloživih troškova i operativne efikasnosti. Jedna takva efikasnost može se izvesti iz pojačane upotrebe kvalitetnijih vremenskih prognoza i drugih meteoroloških informacija koje proizlaze iz poboljšane dostupnosti AMDAR podataka “, rekao je gospodin de Juniac.

 

Sistem za posmatranje AMDAR dnevno proizvodi preko 800.000 visokokvalitetnih opažanja temperature vazduha i brzine i smjera vjetra, zajedno sa potrebnim pozicijskim i vremenskim informacijama, kao i sa sve većim brojem mjerenja vlažnosti i turbulencije.

 

Ove informacije se dostavljaju meteorološkim agencijama i kompjuterizovanim sistemima za predviđanje vremena. Oni zauzvrat podržavaju stvaranje prognoznih i vremenskih usluga za zrakoplovstvo.

 

AMDAR sistem je dao pozitivan doprinos i poboljšanje vremenskim prognozama. One su od vitalnog značaja za aviokompanije i zrakoplovnu efikasnost i sigurnost u eri kada industrija teži da letenje učini održivijim i ograniči svoj udio u klimatskim promjenama.

 

U okviru nove saradnje, WMO zajednica će preuzet ulogu uspostavljanja regionalnog operativnog okvira za prihvat i obradu podataka. IATA će biti odgovorna za promociju sudjelovanja aviokompanija u programu i pomoći u koordinaciji tehničkih rješenja za prijenos podataka, istovremeno štiteći vlasništvo nad podacima aviokompanija.

 

Međunarodno udruženje zračnog prometa (IATA) je prometno udruženje za svjetske aviokompanije, koje predstavlja oko 290 aviokompanija ili 82% ukupnog zračnog prometa.

 

https://public.wmo.int/en/media/press-release/wmo-and-iata-agree-improve-aircraft-meteorological-reporting