Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Virtuelni sastanak upravljačke platforme za Zapadni Balkan

19.02.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Dana 17.02.2021 godine održao se online sastanak Upravljačke platform  EC EAC sa novom verziju Agende zapadnog Balkana o inovacijama, istraživanju, obrazovanju, kulturi, mladima i sportu sa promjenama. Nadovezujući se na Zajedničku deklaraciju „Agenda zapadnog Balkana o inovacijama, istraživanju, obrazovanju, kulturi, omladini i sportu “, ovaj dokument predstavlja specifične ciljeve, prioritete i okvirni okvir putokaz ključnih aktivnosti ove Agende.

Promicanje stabilnosti, prosperiteta i evropske perspektive regiona ostaje ključni prioritet za EU, uzimajući u obzir učinak pandemije COVID-19 koja teško pogađa Zapad i Balkanska društva i ekonomije. U skladu s prioritetima Europske komisije, zelena tranzicija, digitalna transformacija i ekonomija koja radi za ljude presudni su za ponovno pokretanje i modernizaciju ekonomija zapadnog Balkana, pomaganje u stvaranju radnih mjesta i rast, rješavanje problema dugogodišnji izazovi s kojima se suočavaju mladi u regiji, poput ograničenih izgleda za posao, i nejednakost. Istraživanje, inovacije, obrazovanje i kultura ključni su pokretači ovog procesa  koja su potkrepljena donošenjem politika zasnovanih na dokazima. Kultura i procesi međukulturnog dijaloga takođe imaju izuzetna uloga u stvaranju povoljnog okruženja za jačanje i pomirenje zajednica.

Agenda zapadnog Balkana za inovacije, istraživanje, obrazovanje, kulturu, omladinu i sport daje sveobuhvatna, dugoročna strategija za saradnju sa zapadnim Balkanom u ovim oblastima. To će doprinijeti ekonomskom razvoju i regionalnoj saradnji na zapadnom Balkanu nadovezujući se ukupna podrška EU brzom ponovnom pokretanju ekonomije regije i tekućem procesu pristupanja. Komisija je pokrenula ambiciozni ekonomski i investicioni plan za region, kako bi se podržala dvostruku zelenu i digitalnu tranziciju  predlažući mobilizaciju do 9 milijardi eura IPA III finansiranje za period 2021. - 2027., uključujući novi instrument garancije zapadnog Balkana, sa ambicija da potencijalno prikupi investicije do 20 milijardi EUR. Njegov vodeći model na garanciji za mlade podržaće aktivaciju mladih i zapošljivost u regionu. Ovo je dopunjeno evropskim Prijedlogom  Komisije o strukovnom obrazovanju i osposobljavanju za održivu konkurentnost, socijalnu pravičnost. Ova agenda usko je povezana sa usvojenim Akcionim planom zajedničkog regionalnog tržišta vođe zapadnog Balkana na samitu u Sofiji u novembru 2020.godine.

Na sastanku je prisustvovao Velibor Lazarević šef odsjeka u Sektoru sporta ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.