Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Virtualni sastanak zapadnog Balkana inovacije, istraživanje, obrazovanje, kultura, mladi i sport

30.11.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Dana 26.11.2020 godine održao se online sastanak Upravljačke platform  EC EAC sa novom verziju Agende zapadnog Balkana o inovacijama, istraživanju, obrazovanju, kulturi, mladima i sportu sa promjenama.

Nadovezujući se na Zajedničku deklaraciju „Agenda zapadnog Balkana o inovacijama, istraživanju, obrazovanju, kulturi, mladima i sportu“, ovaj dokument predstavlja specifične ciljeve, prioritete i okvirnu mapu ključnih aktivnosti ove agende.

Promicanje stabilnosti i prosperiteta regiona i dalje je ključni prioritet EU, uzimajući u obzir učinak pandemije COVID-19 koja teško pogađa društva i ekonomije zapadnog Balkana. Kao što je istaknuto u prioritetima Europske komisije, zelena tranzicija, digitalna transformacija i ekonomija koja djeluje za ljude presudni su za ponovno pokretanje i modernizaciju ekonomija zapadnog Balkana, pomažući u stvaranju radnih mjesta i rastu, rješavanju dugogodišnjih izazova s ​​kojima se suočavaju mladi u regiji kao što su ograničene šanse za posao i nejednakost. Istraživanje, inovacije, obrazovanje, kultura i sport ključni su pokretači ovog procesa - potkrepljeni donošenjem politika zasnovanih na dokazima. Procesi kulture i međukulturnog dijaloga takođe imaju izuzetnu ulogu u stvaranju povoljnog okruženja za jačanje i pomirenje zajednica.

Agenda zapadnog Balkana za inovacije, istraživanje, obrazovanje, kulturu, omladinu i sport daje sveobuhvatnu, dugoročnu strategiju za saradnju sa zapadnim Balkanom i doprinjet će ekonomskom razvoju i regionalnoj saradnji na zapadnom Balkanu, uz ukupnu potporu EU brzom ponovnom pokretanju ekonomije regije.

Na sastanku su prisustvovali predstavnici Sektora sporta Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine .