Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Vijeće EU ažurirao listu zemalja za koje bi se trebalo ograničiti putovanja

27.12.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

    Dana 2. decembra 2021.godine Vijeće EU je ažurirao listu zemalja posebnih administrativnih regija i dr.entiteta i teritorijalnih vlasti za koje bi se trebalo ograničiti putovanja. Jordan i Nambija su uklonjene sa liste „ sigurnih zemalja“.Nebitna putovanja u EU iz zemalja i entiteta koje nisu navedene na listi sigurnih zemalja podliježu prijevremenim ograničenjima putovanja. Od 2. decembra zemlje članice bi trebale postupno ukinuti ograničenja putovanja za stanovnike sljedećih zemalja: Australije,  Bahreina, Kanade, Čilea, Kolumbije,Indonezije,Kuvajta, Novog Zelanda,Perua,Katara, Ruande, Saudijske Arabije, Južne Koreje, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Urugvaja, kao i za posebne regije Kine, Hong Konga i Makaoa. Stanovnicima Evropske unije treba smatrati stanovnike: Andore, Monaka, San Marina i Vatikana.

    Vijeće EU naglašava da će spisak ažurirati svake dvije sedmice. Države članice EU na sastanku na visokom nivou IPCR-a održale su sastanak 26. novembra 2021.godine povodom koordinacije odgovora na EU na pojavu nove varijante COVID-19 „ Omikron“i dogovora da aktiviraju „ mehanizam hitne kočnice“, te uvedu privremena ograničenja na sva putovanja u EU iz sl. afričkih država: Bocvane, Esvatinija,Lesota, Mozambika, Nambije,Južnoafričke Republike i Zimbabvea.

    U skladu sa preporukom Vijeća EU „ mehanizam hitne kočnice“ uključuje obustavu putničkih letova iz pogođenih zemalja i putovanja građana EU-a  u te zemlje. Ovaj mehanizam ne bi se trebao primjenjivati na građane Evropske unije i na određene kategorije putnika.