Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Vidjeti nevidljivo: razvoj i nestanak korijenja šuma u uvjetima povećanja stakleničkih plinova

27.09.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Povećanje ugljičnog dioksida u atmosferi uzrokuje ulaganje više energije i resursa stabala u razvoj korijenskog sustava ispod zemlje.

Povećanjem dodatnog ugljika ispod zemlje važan je i često zanemaren način na koji će prirodni svijet odgovoriti na postojeće i buduće emisije stakleničkih plinova.

U novom istraživanju koja su vodili Sveučilište u Birminghamu u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sveučilište u Bergenu u Norveškoj, istraživači su pokazali da atmosferski CO2 upumpavan u zrelu šumu, na razinama koje se predviđene kao norma do 2050. godine, uzrokuje povećani razvoj sustava korijenja stabala.

Istraživanje, objavljeno u Science of the Total Environment, provedeno je u Free-Air CO2 Enrichment (FACE – metoda povećavanja koncentracije CO2 u određenim područjima u svrhe znanstvenog istraživanja), kojim upravlja Birminghamski institut za istraživanje šuma (BIFoR). Ono nadopunjuje ranija istraživanja koja pokazuju da će ista stabla povećati brzinu procesa fotosinteze do trećine u uvjetima povećane razine CO2.

BIFoR FACE je 'znanstveno-fantastična' šuma koja predstavlja jednu trećinu najvećeg svjetskog eksperimenta koji istražuje utjecaj globalnih promjena na prirodu. Sa sestrinskim objektima u blizini Sydneya u Australiji i Manausa u Amazoniji tvori divovski ekološki djelokrug. U svaki od ovih objekata uvodi se dodatni CO2, čime se zrak dovodi do onoga što je predviđena globalna norma do 2050. godine.

Kroz istraživanje znanstvenici su sakupljali tisuće prikaza minijaturnih korijenskih sustava u vremenu od dvije godine, koji u početku istraživanja nisu bili veći od milimetra. Svi ti prikazi omogućili su razvoj matematičkih modela predviđanja razvoja, rasta i odumiranja sustava korijenja hrastove šume.

Analiza prikupljenih podataka dovela je do iznenađujućih rezultata – što je tlo zasićenije ugljičnim dioksidom, stabla će razvijati gušće, duže i deblje korijenje.

Profesor Iain Johnston, koji je vodio studiju iz Birminghama, a zatim iz Bergena, objasnio je: "Očito je teško vidjeti  procese koji se odvijaju ispod zemlje. Ali kombinacija inovativnog inženjeringa i pažljivog terenskog i laboratorijskog rada našeg tima, pomogla nam je domoći se  podataka koji su osvijetlili ovo ponašanje – i povećati sigurnost u ova otkrića."

Matematičko modeliranje i analiza podataka sa slika  provedena na BIFoR-u i na Sveučilištu u Bergenu, zaključila je da se sve više i duže korijenje pojavljuje ispod drveća koje raste u atmosferi s visokim udjelom ugljičnog dioksida.

Rezultati podupiru druge dokaze da stabla pružaju i mogu nastaviti pružati ograničenu zaštitu od povećanja ugljičnog dioksida uzrokovanog fosilnim gorivima, a time i klimatskih promjena, apsorbirajući i skladišteći ugljik. Na žalost, uništavanje šumskog pokrova nas može koštati takve vrste zaštite.

Znanstvenica Angeliki Kourmouli je objasnila: "Tlo obično uzimamo zdravo za gotovo, ali ono čini ključan dio mnogih ekosustava i igra značajnu ulogu u skladištenju ugljika. Razumijevanje onoga što se događa ispod zemlje kada je šuma izložena povećanju koncentracija CO2, kao i dodatan učinak klimatskih promjena poput ekstremnih vremenskih uvjeta, daju nam stvarno važne uvide u ono što možemo očekivati ​​u budućnosti."

Profesor Rob MacKenzie, osnivač BIFoR-a, dodao je: "Sada imamo čvrste dokaze da se dodatni ugljik djelomično koristi kako bi se drveću pomoglo u istraživanju svijeta bogatog hranjivim tvarima ispod sebe. U iskušenju sam reći da je će korijenov sustav napredovati u  uvjetima povećane emisije stakleničkih plinova te imati duži životni vijek, ali trebat će više godina pažljivog promatranja kako bismo bili sigurni da je to doista tako."

 

Izvor : https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220922103220.htm