Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Videokonferencija Evropske komisije o posljedicama krize KOVID-19 za sportski sektor

30.11.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Evropska komisija (EK) organizovala je 17. novembra 2020. godine online konferenciju “Oporavak sportskog sektora nakon krize KOVID-19: Put pred nama”. Cilj konferencije bio je okupiti vodeće ljude iz ministarstava sporta, Evropskog parlamenta, Savjeta i Komisije, te evropskog i međunarodnog sportskog pokreta, kako bi razmotrili mjere oporavka sporta nakon krize. Povod za organizaciju konferencije bio je dovršetak studije o utjecaju KOVID-19 krize na sektor sporta. Studija je provedena na prijedlog predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatka Mateše i ovom prilikom predstavljeni su njeni rezultati i preporuke.

Predsjednik MOO-a Tomas Bah u uvodnom je govoru istakao da je zdravstvena kriza pokazala kako je sport ključni faktor u borbi protiv pandemije i integralni dio rješenja za oporavak od krize.

- Sport pridonosi fizičkom i mentalnom zdravlju i suzbijanju hroničnih bolesti. Sport ima snažnu društvenu, ali i privrednu ulogu, jer stvara radna mjesta i generiše privrednu aktivnost. MOO poziva vlade širom svijeta da uključe sport u svoje programe podrške nakon perioda koronakrize – kazao je Bach.

Povjerenica EK-a za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel predstavila je ključne rezultate i preporuke studije o uticaju krize KOVID-19 na sektor sporta. Gubitak prihoda je najveći identifikovani problem, budući da sportske udruge koje ne mogu obavljati svoju djelatnost, ne mogu pokriti ni vlastite troškove. Smanjili su im se prihodi od članarina, izdavanja licenci, naknada za sudjelovanje, prodaje ulaznica, televizijskih prenosa, sponzorstava,pretplata…

Sportska udruženja imaju problema s prilivom novca, muče se s plaćanjem režija, isplatom plata, plaćanjem najamnine i preuzetim ugovornim obvezama. Da bi ostali solventni, prekidaju aktivnosti i otpuštaju radnike. To vodi k povećanom riziku od gubitka radnih mjesta i općoj nesigurnosti radnika. Sportisti su ostali bez prihoda od sponzorstava i novčanih nagrada koja dobivaju za sudjelovanje na natjecanjima koja se sada više ne organiziraju. Ugroženi su i radnici koji nemaju ugovor o radu, kao što su freelanceri i volonteri. Problemi su slični u većini država članica Evropske unije

Povjerenica Gabriel je istaknula da smo iz krize naučili da je sport presudan instrument u zdravstvenoj prevenciji, i kao takav je od interesa za čitavo društvo i privredu. Pozvala je države članice na jedinstvo i saradnju te na razmjenu informacija i razmjenu najboljih praksi o preduzetim mjerama.

Više na stranici: https://www.consilium.europa.eu/hr/policies/coronavirus/timeline/