Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

UTICAJ PANDEMIJE COVID-19 NA MLADE AKTIVISTKINJE I AKTIVISTE

10.08.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Institut za razvoj mladih Kult i Fondacija Mozaik su uvidjeli potrebu za istraživanjem uticaja pandemije COVID-19 na mlade ljude. Stoga su zajedno kreirali anketu s namjerom dobivanja uvida u to kako se mladi nose sa novonastalom situacijom, do koje mjere i kako je pandemija djelovala na radni i/ili obrazovni status mladih, šta su to bile najveće brige mladih u doba pandemije te da li postoje određene akcije koje se mogu poduzeti kako bi se mladima pružila adekvatna podrška.

Anketiranje mladih provedeno je online u periodu od 13. do 24. maja 2020. godine. Anketa nije dodjeljivana javno putem društvenih mreža ili web portala nego je vršena direktna distribucija ankete do mladih osoba čije kontaktne podatke organizacije imaju u svojim bazama podataka.

U uzorku je bio veći broj mladih koji su društveno aktivni a struktura uzorka bila je sljedeća: žene 67.2%, muškarci 32.4% i ne žele odgovoriti: 0.3%.

Anketiranje je pokazalo da zbog situacije izazvane pandemijom više od 22% mladih je trajno ili privremeno ostalo bez posla. Primjetno je da su osobe koje su prije pandemije radile bez bilo kakvog ugovora najčešće izjavljivale da su trajno ostale bez posla u čak 40% slučajeva, a 20% je onih koji su bez posla ostali privremeno.

Što se tiče online nastave činjenica je kako je ista predstavljala izazov na koji različiti akteri obrazovnog sistema nisu bili spremni. Od 138 mladih (koji su učestvovali kao uzorak), koliko ih se školovalo za vrijeme pandemije, bilo da se radi o fakultetu ili srednjoj školi, njih 31.9% mišljenja je kako je kvalitet nastave znatno umanjen. Oko 30% ih je navelo kako su izgubili motivaciju za nastavu, a 16.7% izjavilo je kako im je bilo veoma naporno pratiti online nastavu.

Nemogućnost pronalska adekvatnog posla najizraženiji je strah povezan sa situacijom pandemije, za koji oko 37% mladih navodi kako je glavni strah koji se javlja kada razmišljaju o budućnosti.

Nemogućnost osamostaljenja sljedeći je strah koji se javlja kod mladih kada razmišljaju o budućnosti, a slijede ga strah od nemogućnosti nastavka obrazovanja, strah od nemogućnosti osnivanja vlastite porodice te strah od nemogućnosti početka planiranog obrazovanja.

Ipak, najveći je broj mladih koji nemaju posebnih strahova povezanih s pandemijom, oko 38.6%.

Anketa je pokazala da su mladi najviše bili zabrinuti za zdravlje bliskih osoba, a zatim na ekonomski uticaj pandemije.

Oko 39% mladih teško se nosilo sa psihičkim pritiskom zbog opće atmosfere izazvane pandemijom, a oko 30% mladih teško je podnosilo mjere koje su se provodile zbog pandemije.

Kao pozitivne promjene koje je pandemija donijela u njihove živote mladi su najčešće naveli kako su proveli više vremena sa porodicom te se uspjeli posvetiti određenim poslovima ili hobijima za koje inače nisu imali dovoljno vremena.

Blizu polovine ispitanih mladih (47.6%) za vrijeme pandemije je bilo uključeno u određene volonterske aktivnosti.

Više informacija o uticaju pandemije COVID-19 na mlade aktivistkinje i aktiviste se može pronaći na: https://mladi.org/v2/bs/resursi/riznica-znanja/vijesti/8538-rezultati-istrazivanja-utjecaj-pandemije-covid-19-na-mlade.