Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Usvojen Izvještaj Ministarstva civilnih poslova o namjenskom utrošku sredstava namjenjivanih za tekući grant „Sufinansiranje sportskih manifestacija“ za 2022. godinu.

12.01.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku o kriterijima za raspored sredstava namijenjenih za tekući grant „Sufinansiranje sportskih manifestacija“ za 2022. godinu („Službeni glasnik BiH“, broj 56/22) na osnovu člana 10. stav (1) Zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2022. godinu. Navedenom odlukom utvrđeni su kriteriji i druga pitanja vezana za raspored sredstava iz tekućeg granta „Sufinansiranje sportskih manifestacija“ za 2022. godinu.

 

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine je putem Javnog poziva objavilo  postupak i način rasporeda sredstava iz tekućeg granta, te nakon provedenog postupka pripremilo Odluku o rasporedu sredstava namijenjenih za tekući grant „Sufinansiranje sportskih manifestacija“ za 2022. godinu („Službeni glasnik BiH“, broj 85/22), koju je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo na vanrednoj sjednici održanoj 22.12.2022. godine.

 

Navedenom odlukom dodijeljena su grant sredstva u iznosu od 1.342.000,00 KM za 155 pravnih subjekata.

 

Od ukupnog iznosa raspoloživih sredstava namijenjenih za tekući grant „Sufinansiranje sportskih manifestacija“ za 2022. godinu izdvajala su se sredstva:

 

a)         Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine, Paraolimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine, Specijalnoj olimpijadi u Bosni i Hercegovini, Sportskim savezima registrovanim u Bosni i Hercegovini i Sportskim savezima osoba sa invaliditetom registrovanim u Bosni i Hercegovini u iznosu od 600.000,00 KM;

b)         Sportskim klubovima, koji organizuju ili učestvuju na međunarodnim sportskim manifestacijama u iznosu od 400.000,00 KM;

c)         Za infrastrukturne radove na sportskim objektima koji će direktno doprinijeti održavanju sportske aktivnosti u iznosu od 342.000 KM.

 

Sa svih 155 korisnika sredstava iz navedene odluke Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine je zaključilo ugovore 29.12.2023. godine.

 

Komisija je nakon izvršene analize dostavljenih izvještaja zaključila da je pristiglo ukupno 150 izvještaja o utrošku grant sredstava od ukupno 155 korisnika grant sredstava za 2022. godinu. Komisija je nakon uvida u pristigle izvještaje utvrdila da su dodijeljena sredstva namjenski  utrošena i opravdana od strane 149. subjekata. 

 

Izvještaj nije dostavilo pet subjekata/korisnika i pored niza urgencija upućenih od strane Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

 

U skladu sa članom 17. stav (2) Odluke o kriterijima za raspored sredstava iz tekućeg granta „Sufinansiranje sportskih manifestacija“ za 2022. godinu, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine će poduzeti odgovarajuće radnje, odnosno zatražiti povrat cjelokupnog iznosa doznačenih sredstava na Jedinstveni račun trezora Bosne i Hercegovine u propisanom roku, a u slučaju da se povrat sredstava ne izvrši, pokrenut će se postupak pred nadležnim tijelom.