Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Uspješno završen III Kongres geologa Bosne i Hercegovine s međunarodnim učešćem u Neumu

03.10.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U Neumu je održan treći Kongres geologa Bosne i Hercegovine. Organiziran pod pokroviteljstvom Udruženja/Udruge geologa u Bosni i Hercegovini, ovaj događaj okupio je geologe i stručnjake iz cijelog svijeta.

Na svečanom otvaranju Kongresa govorili su predstavnici geoloških zavoda u Bosni i Hercegovini, pomoćnika načelnika općine Neum te pomoćnik ministrice Haris Čengić, uime Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Kongresu je prisustvovalo više od 135 učesnika iz različitih zemalja, uključujući Austriju, Sloveniju, Slovačku, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu. Tokom trodnevnog događaja predstavljeno je ukupno 47 naučnih radova, dok je poster sekcija brojila 19 izloženih postera.

Poseban fokus kongresa bile su tri plenarna izlaganja, koje su prezentirali prof. Bruno Tomljenović s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; prof. Zoran Stevanović s Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Sergei Smolonogov, predstavnik kompanije Adriatic metals BH d.o.o. Vareš.

U okviru skupštinske sjednice izabrano je i novo rukovodstvo Udruženja, uključujući članove Upravnog i Nadzornog odbora, te predsjednika skupštine.

Na završetku kongresa, učesnici su boravili na terenskoj ekskurziji u zaleđu Neuma te u posjeti čuvenoj pećini Vjetrenica.

Ovim događajem, Kongres geologa BiH još jednom je potvrdio svoj značaj kao centralno mjesto razmjene znanja i iskustava stručnjaka iz oblasti geologije iz cijele regije.