Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

USPJEŠNO LANSIRAN ČETVRTI SATELIT GPS III

16.11.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

  Američki centar za svemirske snage, svemirske i raketne sisteme (SMC) i njegovi partneri u misiji uspješno su lansirali četvrti satelit GPS III u 18:24 EST 5. novembra iz svemirskog lansirnog kompleksa 40 na vazduhoplovnoj stanici Cape Canaveral, Florida.

Satelit koji je sagradio Lockheed Martin prebačen je u orbitu brodom lansirna raketa Falcon 9 kompanije Space Exploration Technologies Corporation (SpaceX).

„Lansiranje GPS III SV04 dokaz je sposobnosti SMC-a da brzo i sigurno pruži nove mogućnosti na orbiti“, rekao je Cordell DeLaPena, izvršni službenik programa vazduhoplovstva za SMC-ov svemirski proizvodni korpus. "U SMC-u smo ponosni što isporučujemo naš četvrti GPS III satelit i nastavit ćemo raditi ubrzanim tempom kako bismo poboljšali mogućnosti milijardi korisnika širom svijeta."

"Ponosan sam na 83. uspješno lansiranje svemirskog programa svog tima i radujem se našim budućim misijama sa SpaceX-om", rekao je pukovnik Robert Bongiovi, direktor Launch Enterprise SMC-a. "Na kraju, naša sposobnost da prihvatimo inovacije sa našim dobavljačima lansiranih proizvoda unapređuje sposobnosti ratnika, istovremeno smanjujući troškove za američku vladu i njene poreske obveznike."

GPS III SV04 odvojio se od gornje faze otprilike 90 minuta nakon lansiranja. Inženjeri i operatori u objektu Waterton Facility kompanije Lockheed Martin sada će započeti provjeru na orbiti i testove, za koje se predviđa da će biti završeni za otprilike mjesec dana. Očekuje se da će operativna upotreba započeti za nekoliko mjeseci.

"Program GPS III nastavlja napredovati u modernizaciji sazviježđa GPS za američke svemirske snage, zadržavajući pritom zlatni standard za položaj, navigaciju i vrijeme", rekao je pukovnik Edward Byrne, šef Odjeljenja za svemirske sisteme za srednju Zemlju.

GPS III SV04 pridružit će se trenutnoj konstelaciji GPS koja se sastoji od 31 operativne svemirske letjelice. GPS III, najnovija generacija GPS satelita, korisnicima donosi nove mogućnosti, uključujući tri puta veću preciznost i do osam puta poboljšane mogućnosti protiv ometanja.

Falcon 9 koji nosi GPS III SV04 podiže se sa vazduhoplovne stanice Cape Canaveral, Florida, 5. novembra (Foto: SpaceX putem USAF-a)

Status sazviježđa GPS

Prema Drugoj eskadrili svemirskih operacija američkih svemirskih snaga (2 SOPS), satelit je označen SVN-77 / PRN-14 u GPS almanahu. GPS III SV04 (SVN-77 / PRN-14) zamijenit će SVN-44 / PRN-28 u ravnini B na slotu 03. 2 SOPS će izdati Launch NANU nakon provjere u orbiti kada se kontrola SVN-77 prenese sa Lockheed Martin na 2 SOPS-a za umetanje u GPS kontrolni segment.

GPS III SV-2 (SVN 75), pokrenut 22. avgusta 2019. godine, zamijenio je SVN 45 / PRN-21 na D3 i postavljen je 1. aprila 2020. Kao rezultat, SVN 45 je iz faze D3 u fazu D2F zamjenjuje SVN 46 / PRN 11 i stići će negdje u novembru ove godine. SVN 46 bit će izvađen iz operativne konstelacije prije lansiranja GPS-a III SV05 (SVN-78) u januaru 2021. godine i poslat će ga operacijama lansiranja, anomalije, rješavanja i zbrinjavanja (LADO), čineći PRN-11 dostupnim.

GPS III SV-03 (SVN 76, PRN-23) pokrenut je 30. juna 2020. godine, a funkcionalan i upotrebljiv od            1. oktobra.

SVN-46, lansiran 7. oktobra 1999. godine, bio je radni konj "gvozdene ptice" u D-ravni i uspješno je služio svjetskim GPS korisnicima više od 20 godina, 12 godina nakon svog dizajniranog vijeka trajanja. Nadživio je (i u mnogim slučajevima nadmašio) mnoge svoje vršnjake u orbiti, što svjedoči o kvalitetnom inženjerstvu i marljivim naporima američkog ratnog zrakoplovstva.

Četvrti satelit GPS III (GPS III SV04) je lansiran 05.11.2020. u 18:24 EST (~ 15-minutni prozor za lansiranje) sa vazduhoplovne stanice Cape Canaveral, Florida, raketom SpaceX Falcon 9. 

 Pokretanje se može pogledati na ovom feedu uživo.

Izgrađen od strane Lockheed Martina, sateliti GPS III dizajnirani su da pomognu američkim svemirskim snagama da moderniziraju trenutnu konstelaciju GPS novom tehnologijom i naprednim mogućnostima. GPS III pruža tri puta veću tačnost i do osam puta poboljšanu snagu protiv ometanja nad satelitima u trenutnoj konstelaciji. GPS III takođe dodaje novi L1C civilni signal kompatibilan sa evropskim Galileo globalnim satelitskim navigacijskim sistemom, koji će u budućnosti omogućiti veću civilnu povezanost.

Nakon dodavanja GPS III SV04, četiri satelita GPS III na orbiti predstavljat će oko 12 posto od 31 satelita u sazviježđu GPS.

GPS III SV04 je 23. satelit sa omogućenim M-kodom u sazviježđu, koji je sada samo jedan od 24 potrebnih za globalno pokrivanje. M-kôd je sigurniji signal koji se teže zaglavljuje ili lažira neprocjenjiv je za američke i savezničke vojne snage.

GPS III SV03, koji se s Rta povukao 30. juna, pušten je u rad 1. oktobra. Sljedeći satelit - GPS III SV05 - proglašen je „Dostupnim za lansiranje“ u maju 2020. Satelit sada čeka na poziv za datum lansiranja 2021. U proizvodnji je još pet satelita GPS III, od kojih su tri u potpunosti sastavljena i na testiranju.

Lockheed Martin je također pod ugovorom za izgradnju do 22 dodatna satelita GPS III Follow On (GPS IIIF), koji ovom sustavu dodaju dodatnu tehnologiju i napredne mogućnosti, uključujući novu regionalnu sposobnost vojne zaštite, koja će povećati podršku protiv zaglavljivanja kako bi se osiguralo da američkim i savezničkim snagama ne može biti uskraćen pristup GPS-u u neprijateljskim okruženjima; laserski niz retroreflektora koji poboljšava tačnost; potpuno digitalni korisni teret; i novi teret za pretraživanje i spašavanje.

U julu su svemirske snage proglasile da je program GPS IIIF ispunio prekretnicu C, što znači početak faze proizvodnje. Lockheed Martin je uveo alate proširene stvarnosti u proizvodni proces GPS IIIF kako bi postigao još veću efikasnost u proizvodnom procesu.

Važno je kontinuirano ulaganje u GPS. Osim vojnih aplikacija, američka ekonomska korist od GPS-a procjenjuje se na preko 300 milijardi dolara godišnje i 1,4 bilijuna dolara od početka.

https://www.gpsworld.com/fourth-gps-iii-satellite-ready-for-todays-launch/