Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Univerziteti moraju pomoći u oblikovanju svijeta nakon pandemije COVID-19

30.04.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

 

"Svijet više nikada neće biti isti", stoji na početku teksta naslovljenog "Univerziteti moraju pomoći u oblikovanju svijeta nakon pandemije COVID-19", a koje je Vijeće Evrope objavilo u saradnji sa svojim partnerima.

Ova kriza će sigurno promijeniti sve društvene institucije, a ne samo zdravstveni sektor. Kako će izgledati ta promjena u ovom je trenutku nepoznato. Sigurno predviđanje da će se svijet promijeniti ostavlja mogućnost da se kreira oblik i smjer u kojem će se ta promjena kretati. Ona se ne može i ne smije prepustiti onima koji će nastojati uspostaviti stare sisteme moći. Tvrdimo da visoko obrazovanje mora igrati glavnu ulogu u oblikovanju svijeta na način da preoblikuje samo visoko obrazovanje.

Svijet nakon pandemije COVID-19 mora se temeljiti na vrijednostima koje njegujemo: demokratija, ljudska prava i vladavina prava, kao i socijalna pravednost, inkluzija i jednakost. Visoko obrazovanje može iskoristiti zamah i obnoviti našu predanost našim temeljnim vrijednosti - akademskoj slobodi, institucionalnoj autonomiji i angažmanu studenata, nastavnika i osoblja te ponovnim isticanjem visokoškolskih institucija kao društvenih aktera za javno dobro.

Pročitajte više ovdje