Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

UNESCO: ArThemis – slobodan pristup bazi kulturnih dobara

24.09.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U želji da obezbijedi inovativne metode i ponudi različita rješenja za povrat kulturnih dobara, UNESCO, u saradnji s Univerzitetom u Ženevi/University of Geneva donijeli su odluku o omogućavanju slobodanog pristupa za sve ArThemis bazi kulturnih dobara.

Baza sadrži primjere slučajeva uspješno riješenih sudskim sredstvima ili putem alternativnih metoda rješavanja sporova, te pruža širok izbor mogućnosti istraživanja, kao što je istraživanje prema tipu objekta, u odnosu na hronološki kontekst, ili pravna pitanja.

Slobodan pristup je alat kojim se svim sudionicima ovog procesa, od profesionalaca u domenu prava, do istraživača i akademskog osoblja omogućava referentna tačka u pogledu svih metoda rješavanja sporova.

Kao vrijedan alat, ArThemis kroz detaljan uvid uspješno riješenih slučajeva povrata kulturnih dobara, demonstrira svjesnost sudaca u pitanjima umjetničkih prava i povrata kulturnih dobara. Baza također sadrži informacije koje se odnose na alternativne metode koje su rezultirale povratom dobara.

ArThemis preferira pragmatični pristup, uzimajući u obzir porijeklo dobara, te uključujući etičke, historijske, kulturne, finansijske i pravne interese. Ovo doprinosi borbi protiv nelegalne trgovine kulturnim dobrima, iz potpuno novog i inovativnog ugla.