Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

UEFA predstavila novi format Lige prvaka

22.02.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

UEFA (Unija evropskih fudbalskih asocijacija)  predstavila je novi format Lige prvaka, koji kreće sljedeće sezone, odnosno na jesen.

Kao glavni razlog promjene formata UEFA navodi rastuću popularnost fudbala te tendenciju da se sport mijenja.

UEFA je pokazala predanost temeljnim vrijednostima sporta i odbranila principe otvorenih takmičenja. Kvalifikacija za veliko takmičenje, utemeljena na sportskom uspjehu, temeljna je vrijednost takmičenja. Također, tu je i sportska solidarnost, koja krasi evropski sportski model, rekao je predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin. 

Osnovna promjena je povećanje broja klubova. Do sada su u glavnom takmičenju  Lige prvaka učestvovale 32 ekipe. Od sljedeće će sezone ući još četiri ekipe. Ukupno 36 ekipa sudjelovat će u takmičenju i neće biti podijeljene u grupe već će igrati ligu.

U novom će formatu svaka ekipa igrati osam utakmica i skupljati bodove za prolazak. Nećeviše igrati protiv istih protivnika kući i u gostima. Sve će ekipe biti podijeljene u četiri jakosne grupe te će svaka ekipa igrati s po dvije iz svake jakosne grupe - po jednu utakmicu kući i jednu u gostima. 

Kvalifikacije za Ligu prvaka bit će otvorene, ovisno o plasmanu kluba u domaćem prvenstvu na kraju protekle sezone i nacionalnom koeficijentu. Četiri dodatne ekipe ulaze u Ligu prvaka po sljedećim pravilima:

  • Jedna ekipa je trećeplasirana iz pete najjače lige Evrope po koeficijentu UEFA-e
  • Druga ekipa bit će prvak svoje države koji će ući u Ligu prvaka putem Champions Patha. Do sada su tako kroz četiri pretkola u Ligu prvaka ulazile četiri ekipe, a od sljedeće sezone ulazit će ih pet
  • Treća i četvrta ekipa ulaze na temelju dobrih nastupa prošle sezone. 

Sistem bodovanja se ne mijenja. Ostaju tri boda za pobjedu i jedan za remi. Kako sve ekipe sudjeluju u ligi, prvih osam plasira se direktno u osminu finala. Ekipe plasirane od 9. do 24. mjesta igrat će drugi krug (jednu utakmicu kući i jednu u gostima) kako bi se plasirale u osminu finala. 

Parove u toj kvalifikacijskoj fazi odlučit će ždrijeb, a ekipe će biti podijeljene u dvije grupe - nositelji (od 9. do 16. mjesta u ligi) i nenositelji (od 17. do 24. mjesta). Nakon toga će pobjednici igrati protiv nekog od osam najbolje plasiranih iz prvog kruga.

Evropa liga igrat će se u identičnom formatu kao i Liga prvaka, dok će se Konferencijska ligaigrati u malo drugačijem. U Konferencijskoj ligi će svaka ekipa u prvoj fazi igrati šest utakmica, a ne osam. U oba manja UEFA-ina takmičenja igrat će po 36 ekipa. 

Liga prvaka i Evropska liga igrat će se od septembra do januara u prvoj fazi, dok će se Konferencijska liga igrati od septembra do decembra. Liga prvaka igrat će se standardno utorkom i srijedom, a Evropa liga i Konferencijska četvrtkom. Izuzetak će biti ekskluzivne sedmice.