Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

U susret sedmoj CONFINTEA-i: Dolazi nova era učenja i obrazovanja

29.04.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Pripreme za Sedmu Konferenciju o obrazovanju odraslih (CONFINTEA), koja će biti održana od 15. do 17. juna 2022. godine u Marakešu, u punom su jeku.

UNESCO-v Institut za cjeloživotno učenje (UIL) je u saradnji sa Vladom Maroka organizirao informativni sastanak za zemlje članice kako bi ih bolje upoznao sa ovim jedinstvenim događajem koji se održava svakih 12 godina.

Stefania Giannini, pomoćnica generalnog direktora UNESCO-a za obrazovanje, kazala je u uvodnom obraćanju da je CONFINTEA jedini forum na svijetu koji omogućava dijalog o učenju i obrazovanju odraslih, a dolazi u vrijeme kada svijetu predstoji oporavak od pandemije koronavirusa.

„Samo ako svi imamo priliku da se prilagodimo novim dešavanjima i steknemo znanje neophodno za zajednički rad na rješavanju globalnih izazova, moći ćemo stvoriti pravednija i održivija društva. Svijet koji se brzo razvija ne dozvoljava da se učenje završi sa završetkom obaveznog ili visokog obrazovanja, već zahtijeva cjeloživotno učenje za sve. Stoga, nova era učenja i obrazovanja odraslih tek dolazi“, istaknuto je.

Međutim, svijet je još uvijek daleko od toga da svima pruži prilike za učenje. U jednoj trećini zemalja širom svijeta manje od 5 posto odraslih od 15 i više godina učestvuju u programima obrazovanja i učenja.

Učesnici konferenciji će usvojiti Okvir za djelovanje koji će poslužiti kao mapa puta s ciljem osnaživanja i promoviranja učenja i obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja.        Okvir će sadržavati preporuke za jačanje politika i međunarodne saradnje, kako bi se realizovala Agenda za održivi razvoj 2030.

Konferencija se održava pod sloganom „Učenje i obrazovanje odraslih za održivi razvoj – transformativni plan“, a očekuje se prisustvo više od hiljadu učesnika (uživo i online)  koji će analizirati postignuća i izazove koji su se dogodili na polju obrazovanja odraslih od posljednje CONFINTEA-e 2009. godine.