Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

U Sarajevu održana prezentacija izvještaja o stanju prava djeteta u Bosni i Hercegovini

21.07.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U zgradi UN -a u Sarajevu predstavljeni su Monitoring izvještaj o stanju prava djece u Bosni i Hercegovini za period 2019 – 2022. i Dječiji minitoring izvještaj o stanju prava djece u Bosni i Hercegovini, a koji su rezultat projekta „NVO i djeca prate stanje prava djeteta u zemlji“,  podržanog od strane UNICEF-a u BiH.   

Bosna i Hercegovina kao država potpisnica Konvencije o pravima djeteta preuzela je obavezu njenog provođenja i izvještavanja o stanju prava UN Komitetu za prava djeteta. Mreža „Snažniji glas za djecu“ od 2004. godine prati i objavljuje tzv. izvještaje u sjeni kako bi stanje prava prikazala iz ugla nevladinog sektora i djece i upotpunila sliku prikazima s terena.

Ovaj značajan događaj je okupio relevantne predstavnike institucija sa svih nivoa vlasti, Vijeća za djecu BiH, predstavnike akademske zajednice, nevladinih organizacija i djece, koji su dali ocjenu napretka i prijedloge za daljnje korake u cilju bolje i potpunije zaštite i brige o djeci. Djeca, predstavnici grupa, su pored prezentacija imala priliku i uputiti pitanja i dati preporuke prisutnim donosiocima odluka.

Na sastanku je, između ostalog, konstatovano da sva djeca u BiH još uvijek nemaju pravo na zdravstveno osiguranje zbog neharmonizacije zakonodavnog okvira s Konvencijom o pravima djeteta. Posebno su ugrožena djeca od 6 do 15 godina koja pohađaju obrazovni proces, a najčešće su upravo oni žrtve nasilja, zlostavljanja,trgovine ljudima itd.

Također, analiza izvještaja koji su sačinila djeca, pokazala je da djeca žele da izraze svoje mišljenje i da učestvuju u organizaciji njihovog života u društvu.

Jedan od  važnijih zaključaka ovog događaja jeste da sve institucije čiji su predstavnici prisustvovali prezentaciji oba izvještaja trebaju raditi u najboljem interesu djeteta, svako u svom domenu nadležnosti.