Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

U organizaciji Ministarstva civilnih poslova održan sastanak Odbora Grupe za praćenje implementacije Bolonjskog procesa (BFUG)

03.04.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U organizaciji Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, a u okviru kopredsjedavanja BiH i Švedske, u Sarajevu je održan sastanak Odbora Grupe za praćenje implementacije Bolonjskog procesa (BFUG).

            Potpisivanjem Lisabonske konvencije, u junu 2003. godine i pristupanjem cjelovitom procesu promjenama u europskom području visokog obrazovanja u septembru 2003. godine u Berlinu, Bosna i Hercegovina je pristupila Procesu i time se obavezala da će u dogledno vrijeme početi sa  aktivnostima na prilagođavanju svog dotadašnjeg modela i sistema organiziranja visokog obrazovanja principima iznesenim u Bolonjskoj deklaraciji.

            Obraćajući se prisutnim članovima Odbora Grupe za praćenje implementacije Bolonjskog procesa, sekretarka Ministarstva civilnih poslova Biljana Čamur Veselinović ukazala je da je bosanskohercegovačko kopredsjedanje simbolično na 20. godišnjicu službenog pristupanja BiH Procesu. Podsjetila je da je u proteklih 20 godina puno postignuto, osnovane su nove institucije, usvojeno zakonodavstvo i primijenjena bolonjska načela.

            Konstatirala je i da na putu BiH ka punopravnom članstvu u Evropsku uniju još puno toga treba učiniti, te da su sve nadležne obrazovne vlasti u Bosni i Hercegovini bezuvjetno opredijeljene za reformu visokog obrazovanja koja se provodi u skladu s bolonjskim principima.

            Grupom za praćenje napretka Bolonjskog procesa,Bosna i Hercegovina kopredsjedava u razdoblju od 1. januara do 31. juna 2023. godine. Sastanak u Sarajevu ima za cilj pripremu Konferencije ministara odgovornih za visoko obrazovanje Evropskog područja visokog obrazovanja (EHEA) koja će 2024.godine biti održana u Albaniji.

            Bolonjski proces je naziv za reformu visokog obrazovanja u Evropi kojoj je osnovni cilj stvaranje jedinstvenog Evropskog prostora visokog obrazovanja (EHEA). Danas proces ima 49 članica među kojima je i Bosna i Hercegovina.