Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Tripartitna radna grupa mehanizma za pregled standarda (SRM TVG) i Specijalni tripartitni komitet (STC) osnovan za rješavanje pitanja u vezi sa Konvencijom o radu pomoraca (MLC, 2006) 2022

13.03.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Međunarodna organizacija rada (MOR/ILO) kao specijalizovana organizacija Ujedinjenih nacija osnovana je s ciljem da se pomogne državama članicama u kreiranju radnopravnog zakonodavstva i drugih propisa kojima bi se osigurali humani uslovi života i rada radnika. Mehanizam za reviziju standarda Tripartitne radne grupe (SRM TVG) i Specijalni tripartitni komitet (STC) osnovani su da se bave pitanjima koja se odnose na Konvenciju o radu pomoraca (MLC, 2006).

Nakon sedmog sastanka TRG SRM i četvrtog sastanka STC, Upravno tijelo je do sada podnijelo dvadeset devet zastarjelih instrumenata Međunarodnoj konferenciji rada radi razmatranja njihovog ukidanja ili povlačenja i odlučilo da sljedeće konvencije ukine na datum o kojem će biti odlučeno u 2026. Ako Konferencija odluči da ukine ili povuče ove instrumente, oni više neće biti dio MOR standarda. Upravno tijelo je zatražilo od Kancelarije MOR da nastavi da prati države članice za koje je bilo koji od tih zastarjelih instrumenata još uvek na snazi.

U tom kontekstu, Konvencija o nezaposlenosti, iz 1919. godine (br. 2) je i dalje na snazi u Bosni i Hercegovini, a o njenom ukidanju će se odlučiti 2026. godine. Da bi se osiguralo da njenim ukidanjem ne nastupi  prazninu u zaštiti prava od po osnovu nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini, potrebno je da se razmotri ratifikacija relevantnih ažuriranih instrumenata o nezaposlenosti (Konvencija o statistici rada, 1985. br. 160).