Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Транспарентност, одговорност и заједничке вриједности подстаћи ће потражњу за подацима дигиталне деценије

30.03.2021

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

Према националним властима за картографију, катастар и земљишне књиге, подржавање Европске дигиталне деценије (Europe’s Digital Decade) с темељним правима и заједничким вриједностима подстаћи ће потражњу за поузданим информацијама из јавног сектора.

Националне власти за картографију, катастар и земљишне књиге су, кроз своје чланство у EuroGeographics-у, поздравиле визију Европске дигиталне деценије, напомињући да је поштовање приватности података, права интелектуалног власништва и правна заштита база података од кључне важности за пружање онлине услуга грађанима као и за подршку јавној управи.

„Подаци засновани на договореним правилима стварања и употребе, правном аспекту, одговорности, управљању квалитетом, цертифицирању, сљедивости и одржавању су циљело вријеме потребни свуда и свима. Знање да постоје поуздани извори геопросторних података и где их добити је неопходно за доношење критичних одлука које утичу на цијели наш живот, како из перспективе појединца, тако и од стране креатора политике “, каже Лéа Бодосиан, генерални секретар и извршни директор EuroGeographics -а.

„Ауторитативне информације из јавног сектора су кључне за успјешну дигиталну трансформацију, која ће резултирати друштво оснаженим кориштењем ових поузданих података и услуга. Потражња за геопросторним информацијама из службених националних извора наставит ће расти у наредној деценији. Националне власти за картографију, катастар и земљишне књиге се обавезују да наставе пружати квалитет, вриједност, поузданост и једноставност поновне употребе података, јер они и даље представљају кључни захтјеве за кориснике. "

„Сталним и драматичним растом обима података, информације се премјештају у облаке и дијеле се кроз податковне просторе. Националне власти за картографију, катастар и земљишне књиге поздрављају Европску стратегију за податке и транспарентне алате управљања предложене у Закону о управљању подацима. Ове иницијативе могу бити важне прекретнице у постизању циљева Дигиталне деценије."

„Чланови EuroGeographics -а су били рани пионири у интероперабилности података ријешивши широк спектар географских, техничких, политичких, организационих, језичких и оперативних изазова за стварање панеуропских скупова података. Жељни смо подијелити своје искуство и научене лекције како бисмо помогли у постизању кохезије потребне за остварење дигиталних циљева, а знамо да постоји још много скупова података који треба да буду отворени и који ће имати користи од стручности националних власти за картографију, катастар и земљишне књиге."

 „Радујемо се што ћемо дати значајан допринос успјеху Европске дигиталне деценије и дигиталних циљева 2030, као и што ћемо бити дио овога."

 

https://eurogeographics.org/news/transparency-accountability-and-common-values-will-fuel-digital-decade-demand-for-geospatial-data-from-official-national-sources/