Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

TOKIO 2020. PRVE IKAD RODNO URAVNOTEŽENE OLIMPIJSKE IGRE U HISTORIJI

25.03.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U Tokio 2020. biće prve ikad rodno uravnotežene olimpijske igre u historiji.

Na Međunarodni dan žena, Međunarodni olimpijski odbor (IOC), Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC), Organizacijski odbor Tokija 2020, Vlada Japana i Tokijska gradska vlada (TMG) ponavljaju svoju predanost stvaranju Olimpijskih i Paraolimpijskih igara ovog ljeta koje će biti prekretnica u ravnopravnosti spolova na terenu i izvan njega, otvarajući put ravnopravnijem i inkluzivnijem društvu.

Na Olimpijskim igrama Tokio 2020:

- Gotovo 49 % sportaša koji će sudjelovati bit će žene, prema dodjeli kvota Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOO-a). Ovo će biti prve rodno uravnotežene igre u povijesti.

- Po prvi puta ikada, svih 206 nacionalnih olimpijskih odbora (NOO-ovi) trebali bi imati barem jednu sportašicu i sportaša u svojim olimpijskim timovima.

- Svih 206 NOO-a i olimpijskog tima MOO-a za izbjeglice bit će poticani da na ceremoniji otvaranja svoju zastavu nose jedna sportašica i sportaš.

Na Paraolimpijskim igrama Tokio 2020:

- Najmanje 40,5 % svih sportaša bit će žene, prema IPC Kvalifikacijskim kriterijima. To je jednako 1.782 sportašice, što je povećanje za 1.671 žena koje su se natjecale na Riju 2016. (38,6 posto).

- Na ceremoniji otvaranja, svi natjecateljski nacionalni paraolimpijski odbori također će se poticati da svoju zastavu nose jedna sportašica i sportaš.

Nakon imenovanja novog predsjednika, gđe Hashimota Seika, Organizacijski odbor Tokio 2020 povećao je veličinu svog Izvršnog odbora, dovodeći postotak žena na 42 %. Također je stvoren tim za promicanje ravnopravnosti spolova pod vodstvom svog sportskog direktora, Kotanija Mikaka, kako bi dalje promovirao inicijative za rod i inkluziju tijekom Igara.

-          MOO se zalaže za ravnopravnost spolova u svim područjima, od sportaša koji se natječu na terenu i izvan njega do vodećih uloga u sportskim organizacijama“, rekaojepredsjednikMOO-a ThomasBach i nastavio

-          Samo četiri mjeseca do Olimpijskih igara u Tokiju 2020., Olimpijski pokret sprema se za novu prekretnicu u svojim naporima da stvori rodno jednak sportski svijet - prve rodno uravnotežene Olimpijske igre u povijesti.

Više na: https://www.olympic.org/news/tokyo-2020-first-ever-gender-balanced-olympic-games-in-history-record-number-of-female-competitors-at-paralympic-games