Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Tematski sastanak mreže u oblasti medijske i informacijske pismenosti o medijskom odgoju djece

25.12.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U Sarajevu je u organizaciji Mediacentra 20. 12. 2023. godine održan tematski sastanak mreže u oblasti medijske i informacijske pismenosti na kojem su učestvovali stručnjaci i stručnjakinje koji rade na izučavanju i podučavanju medijske i informacijske pismenosti.

Na sastanku je bilo govora o stalnim promjenama u digitalnom okruženju i načinu na koji iste utiču na rad svih koji se bave ovim pitanjem u smislu dostupnosti resursa, društvenog okruženja, prilika za usavršavanje itd. Također, diskutovalo se o prepoznavanju i sustizanju tehnološkog razvoja u porodici, odgoju, formalnom i neformalnom obrazovanju.

Nekim od zaključaka sa sastanka istaknuto je kako je potrebno raditi na senzibiliziranju donosioca odluka na svim nivoima vlasti o važnosti i značaju medijske i informacijske pismenosti. Također, kada je riječ o medijskom odgoju djece unutar porodice, istaknuto je da su istraživanja pokazala da roditelji ne posvećuju dovoljno pažnje tome kakav sadržaj djeca i mladi biraju na internetu, zbog čega su djeca nerijetko izložena i riziku od nasilja na internetu.

Ovaj sastanak je samo jedan u nizu sastanaka koji se već nekoliko godina organizuju na temu medijske i informacijske pismenosti u BiH, bilo da iste organizuju predstavnici Regulatorne agencije za komunikacije, predstavnici Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Mediacentra, nevladinih organizacija, kao i svi drugi akteri koji ovo pitanje smatraju neizmjerno važnim, s obzirom na ubrzane digitalne promjene u svijetu i kod nas, koje su osobito dobile na važnosti dolaskom pandemije COVID-19.