Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Svjetski dan nepušenja – Dan bez duhanskog dima

31.05.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine pridružuje se obilježavanju Svjetskog dana nepušenja, koji se ove godine održava pod sloganom „Zaštitimo djecu od uticaja duhanske industrije“. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) poziva zemlje članice da intenziviraju svoje napore u borbi protiv pušenja donošenjem strožih zakonskih rješenja koja preveniraju pušenje i štite djecu i mlade od izloženosti duhanskim proizvodima i obmanjujućim praksama reklamiranja i promocije, s posebnim fokusom na digitalne platforme koje se koriste za privlačenje pažnje djece i mladih.

Ovogodišnji slogan je posebno primjenjiv na Bosnu i Hercegovinu, s obzirom na činjenicu da ankete pokazuju kako svaki četvrti učenik u našoj zemlji koristi neki duhanski proizvod. Javne ustanove i nevladine organizacije koje se bave ovom temom ističu kako Bosna i Hercegovina ima znatno višu stopu konzumiranja duhanskih proizvoda od evropskog prosjeka. Duhanski dim sadrži oko 7000 hemikalija, a pušenje ne pošteđuje niti jedan organski sistem. Oko 95 posto umrlih od raka pluća bili su pušači.

U svijetu postoji 1,3 milijarde korisnika duhana, a očekivano trajanje života pušača je najmanje deset godina kraće nego kod nepušača. Duhan je jedini legalni potrošački proizvod koji ubija do polovice svojih korisnika kada se koristi tačno onako kako je to odredio proizvođač. Duhanske kompanije potrošile su preko 8 milijardi dolara na marketing i oglašavanje.

Svjetski dan nepušenja obilježava se uz mnogo efikasnih kampanja s ciljem postizanja globalnog cilja smanjenja konzumacije duhana. Osim podizanja svijesti javnosti o štetnom utjecaju duhana, ovaj dan također služi kao poziv na akciju, angažirajući relevantne zainteresirane strane, posebno mlade, da zagovaraju efikasne politike koje će utjecati na duhansku industriju i spriječiti štetu po životnu sredinu izazvanu korištenjem duhana.

U 2024. godini upotreba duhana ostaje globalna epidemija. Djeca i adolescenti koji koriste e-cigarete barem udvostručuju svoje šanse za pušenje cigareta kasnije u životu.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine apeluje na sve građane, a posebno na mlade, da se informiraju o opasnostima pušenja i podrže napore u stvaranju društva bez duhanskog dima.