Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Svjetski dan nauke za mir i razvoj

10.11.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Svjetski dan nauke za mir i razvoj, koji se obilježava svakog 10. novembra, naglašava važnu ulogu nauke u društvu i potrebu da se šira javnost uključi u debate o novim naučnim pitanjima. Takođe naglašava važnost i relevantnost nauke u našem svakodnevnom životu.

Povezujući nauku s društvom, Svjetski dan nauke za mir i razvoj ima za cilj osigurati da građani budu informirani o razvoju nauke. Takođe naglašava ulogu koju naučnici imaju u širenju našeg razumevanja izuzetne, krhke planete koju nazivamo domom i u tome da naša društva učinimo održivijim. 

Tema Svjetskog dana nauke 10. novembra 2023. je: Izgradnja povjerenja u nauku.

Uloga nauke u oblikovanju naše kolektivne budućnosti može se ostvariti samo kada postoji povjerenje u nauku. Povjerenje u nauku podstiče razvoj i primjenu rješenja zasnovanih na dokazima za višestruke izazove našeg svijeta. Poverenje u nauku je kompleksno pitanje. To utiče na način na koji naučnici rade i na način na koji društvo percipira nauku. Također, jačanje povjerenja u nauku jača političke odluke zasnovane na nauci i podršku društva za njihovu primjenu. 

Okrugli sto na visokom nivou  pod nazivom “Izgradnja povjerenja u nauku na spoju nauke, politike i društva”, povodom Svjetskog dana nauke za mir i razvoj biće održan 13. novembar 2023.

Više informacija i prijenos uživo potražite na linku: https://www.unesco.org/en/articles/building-trust-science-nexus-science-policy-and-society?hub=66760