Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Svjetski dan borbe protiv karcinoma – 4. februar

04.02.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

     Svake godine 4. februara obilježava se svjetski dan borbe protiv karcinoma koji ima za cilj podizanja svijesti kod ljudi o karcinomu, ranom otkrivanju i njegovom liječenju. Ideja za obilježavanjem Svjetskog  dana  borbe  protiv karcinoma započela je 2000. godine u Parizu. Sve je veća i veća učestalost malignih oboljenja kao i povećanje smrtnosti oboljelih.

     Karcinom je među vodećim uzrocima smrti u svijetu. Trećinu zloćudnih tumora je moguće izlječiti ranim otkrivanjem i pravovremenim lječenjem, zatim usvajanjem zdravih životnih navika. Rak ima brojne vrste tako da postoje različite boje i simboli za  obilježavanje određene vrste raka. Oko 70 % smrtnih slučajeva od karcinoma javlja se u zemljama sa niskim ili srednjim stopama dohotka jer često oboljeli nemaju pristup bolnicama.Rak je izraz za skupinu bolesti koje mogu zahvatiti svaki dio tijela, nastaje iz jedne stanice i nizom transformacija prelazi iz premalignih u maligne tumore. Rak ima znakove upozorenja,za mnoge vrste postoje simptomi.Kako bi se smanjio rizik od oboljevanja od zloćudnih bolesti Međunarodna agencija za istraživanje raka preporučuje na primarnoj razini izbjegavanje pušenja duvanskog dima,hraniti se zdravo,smanjiti izlaganje suncu, na radnom mjestu se zaštiti od stvari koje uzrokuju rak,vježbati i kretati se.Uzroci najveće smrtnosti kod muškaraca su rak pluća, debelog crijeva, prostate, a kod žena prednjače maligne neoplazme dojke bronhe i pluća i rak grlića materice.

    Samo rano prepoznatljiv i otkriven zloćudni tumor može biti uspješno liječen i zato su vrlo važni programi  sekundarne prevencije, odnosno ranog otkrivanja raka.Broj oboljelih od raka se znatno povećava, a naša je obaveza da znajedničkim odnosom svih učesnika u zdravstvenoj zaštiti osiguramo što ranije otkrivanje ove bolesti i osigurati oboljelima što kvalitetniji i duži život.