Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) ukazala na važnost međunarodne solidarnosti i jedinstva

04.05.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Tokom perioda neizvjesnosti zbog tekuće globalne pandemije, mnogi od nas su ispunjeni tjeskobom. Iako još uvijek postoje mnoge nepoznanice, sistem Ujedinjenih naroda, uključujući Svjetsku meteorološku organizaciju, sarađuje na sprečavanju širenja COVID-19 i ublažavanju uticaja koji virus ima na pojedince, zajednice i ekonomiju.

Pandemija COVID-19 je ukazala na važnost međunarodne solidarnosti i jedinstva u trenutku najgorih svjetskih zdravstvenih i ekonomskih kriza u našem životu. To također naglašava važnost sistema ranog upozoravanja i potrebu pažljivog službenog savjeta za javno zdravstvo, temeljenog na najboljoj mogućoj znanosti. Postoji mnogo paralela između krize COVID-19 i izazova klimatskih promjena i ekstremnih vremenskih prilika.

Nacionalne meteorološke i hidrološke službe, širom svijeta, rade zajedno već oko 150 godina na zaštiti života i imovine od prirodnih opasnosti i rješavanju globalnih izazova okoline. Svjetska mreža instrumenata na kopnu, moru, zraku i u orbiti planeta nadgleda i prikuplja podatke, dok superračunala sintetiziraju te podatke kako bi pružila predviđanja koja su osnova svakodnevnih i smislenih odluka o spašavanju života. Nacionalne meteorološke i hidrološke službe rade u uskoj saradnji s komunikatorima, hitnim službama i zdravstvenim radnikom kako bi ublažili rizike s kojima smo suočeni. Kao i nacionalne zdravstvene službe, nacionalne meteorološke i hidrološke službe su vitalne javne službe i pouzdan izvor informacija.

Nacionalne meteorološke i hidrološke službe u brojnim zemljama su se odazvale pozivima vlada i zdravstvenih službi za pomoć u suočavanju s izazovom koji predstavlja virus COVID-19. Njihova superračunala i znanstveni modeli koriste istraživački timovi koji istražuju da li postojipovezanost između varijabli okoline - poput temperature, vlage i ultraljubičastog (UV) zračenja - i broja slučajeva COVID-19. Njihovi instrumenti za praćenje pružaju pouzdane znanstvene podatke za uporabu u analizi i proučavanju virusa i daju temelj za odluke kao bi se krenulo naprijed.

Uprkos uticaju COVID-19 na ljudske resurse i radno okruženje,  nacionalne meteorološke i hidrološke službe i dalje rade 24/7 . Centri za prognozu su obično otvoreni prostori s mnogim ekranima računara i osobljem koje usko sarađuje.Nacionalne meteorološke i hidrološke službesu pronašli rješenja za zaštitu zdravlja svog osoblja u toku održavanjaradnih operacija, ali taj je izazov veći za male nacionalne meteorološke i hidrološke službe u zemljama u razvoju i najmanje razvijenim zemljama. Globalni sistem promatranja je pod stresom, ključna istraživanja su prekinuta i prihodi od raznih tržišnih sektora poput poljoprivrede, građevine, turizma i prometa, posebno zrakoplovstva, su poremećena.

COVID-19 komplikuje upravljanje vremenskim, klimatskim i opasnostima vezanim za vode i čini sistem ranog upozorenja protiv višestrukih opasnosti još važnijim. U slučaju tropskih ciklona i toplotnih valova, na primjer, hitne i zdravstvene službe zahtijevaju sažeto i tačno upozorenjenacionalnih meteoroloških i hidroloških službi kako bi rješavale poteškoće u zaštiti zajednica u izolaciji.

COVID-19 je uzrokovao velike poremećaje u ekonomskoj i industrijskoj aktivnosti. Poređenja radi, poremećaji u Sekretarijatu WMO-a su mali - nekoliko glavnih sastanaka je odgođeno, a drugi su preneseni putem interneta, ali osoblje se brzo prilagodilo radu na daljinu. Podrška Sekretarijatadržavama članicama ostaje nesmanjena, a WMO je opredijeljen za pomoć zemljama u razvoju čiji su kapaciteti pod opterećenjem do krajnjih granica.

WMO zajednicaće igrati ključnu ulogu u pružanju savjeta vladinim tijelima kako bi se osiguralo da se ekonomski oporavak temelji na principima pogodnim za okoliš i klimu. Također, mi ćemo nastavitda osiguravamo da potreba za ublažavanjem i prilagođavanje klimatskim promjenama ostane na međunarodnom planu.

(Izvor: Svjetska meteorološka organizacija – WMO)