Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) jača posvećenost nauci

29.05.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Naučno savjetodavni odbor Svjetske meteorološke organizacije je izabrao novog predsjedavajućeg i potpredsjednika kako bi učvrstili saradnju sa širokom naučnom zajednicom i podržali razvoj svog mandata u pogledu vremenskih, klimatskih, vodnih i srodnih okolišnih, kao i društvenih nauka. Kao dio istorijskog procesa reforme Svjetske meteorološke organizacije (WMO) uspostavljena su dva nova naučna tijela. Naučno savjetodavni odbor, koje se sastoji od vodećih svjetskih naučnika, a služi kao glavno tijelo stručnjaka koji daju strateške smjernice u okviru desetljeća. Odbor za istraživanje se sastoji odstručnjaka na visokom nivou za istraživanje vremena, klime i vode vezano za usluge i razvoja infrastrukture.

Naučno savjetodavni odbor WMO-a je osnovan 2019. godine u sklopu sveobuhvatne reforme upravljačkih struktura WMO-a. Odbor se sastoji od 15 eminentnih međunarodnih stručnjaka koji imaju zadatak savjetovati WMO Kongres i Izvršno vijeće o pitanjima koja se tiču istraživačkih strategija i optimalnih naučnih pravaca za naredna desetljeća.

"WMO jača svoje strateško opredjeljenje za prioritetnu i interdisciplinarnu nauku i produbljuje saradnju između operativnih i istraživačkih zajednica kako bi se suočila sa izazovima i maksimizirala mogućnosti našeg svijeta koji se brzo mijenja", rekao je generalni sekretar WMO-a Petteri Taalas.

"Rad Naučno savjetodavnog odbora i Odbora za istraživanje će ojačati globalni položaj i vidljivost WMO-a kao središta međunarodne saradnje u područjima vremena, klime, voda i srodnih okolišnih i društvenih nauka unutar Ujedinjenih naroda", rekao je profesor Taalas.

https://public.wmo.int/en/media/press-release/wmo-strengthens-commitment-science