Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Studenti i profesori iz BiH dobili preko 3000 stipendija za boravak u inostranstvu u okviru programa CEEPUS

09.07.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, tokom 2023. godine, ukupno 398 studenata iz Bosne i Hercegovine učestvovalo je u Centralnoevropskom programu razmjene akademskih studenata, CEEPUS III (Central European Exchange Program for University Studies).

Kako je navedeno u Informaciji o implementaciji ovog programa, koju je usvojilo Vijeće ministara, a izradilo Ministarstvo civilnih poslova, naši studenti najviše su boravili u Austriji, Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj.

U istom periodu, Bosna i Hercegovina je ugostila 120 studenata iz drugih CEEPUS zemalja. Najviše dolazaka zabilježeno je iz Srbije i Hrvatske.

Usvajanjem Informacije o realizaciji CEEPUS programa potvrđeni su odlični rezultati ostvareni u protekloj godini.

Dobre rezultate Bosna i Hercegovina bilježi od početka realizacije CEEPUS programa 2007. godine. Tako je osam javnih univerziteta ostvarilo učestvovanje u više od 80 partnerskih mreža godišnje, od kojih su u 2023. godini dvije prijavljene mreže kreirali i koordinirali univerziteti u Bosni i Hercegovini kao nosioci projektnih aktivnosti.

Preko 3000 mjesečnih stipendija dodijeljeno bosanskohercegovačkim profesorima i studentima za boravak na inostranim partnerskim univerzitetima u periodu od 2007. do 2023. godine.

U istom periodu dodijeljene su 1423 mjesečne stipendije za realizovane posjete profesora i studenata bosanskohercegovačkim univerzitetima.

Bosna i Hercegovina je od 2007. godine uključena u CEEPUS III, u okviru kojeg je do danas osigurano više od 100.000 mjesečnih stipendija u 15 evropskih zemalja članica Programa.

Prvi Sporazum CEEPUS je potpisan je 1993. godine, a aktuelni Sporazum CEEPUS III potpisan je 2010. godine, i bit će na snazi do maja 2025. godine.

CEEPUS IV sporazum potpisan је 20. septembra 2023. godine, a stupa na snagu u maju 2025. godine.

Ministarstvo civilnih poslova BiH, kao potpisnik CEEPUS sporazuma, odgovorno je za realizaciju Programa i koordinaciju programskih aktivnosti u BiH, dok su entitetska ministarstva obrazovanja odgovorna za realizaciju finansijskih obaveza, tj. isplatu stipendija gostujućim studentima i profesorima.

CEEPUS III program je od svog početka omogućio studentima i profesorima iz BiH da se uključe u mreže razmjene studenata i profesora, čime su ostvarili dragocjene akademske i profesionalne kontakte.

Jedan od ključnih elemenata CEEPUS programa su stipendije koje omogućavaju studentima da finansijski pokriju svoj boravak i studijske aktivnosti tokom razmjene.

Stipendije su dostupne za različito trajanje boravka, od kraćih mobilnosti do semestralnih ili godišnjih programa. Osim finansijske podrške, studenti imaju priliku proširiti svoje akademske horizonte, upoznati nove kulture i sticati neprocjenjivo međunarodno iskustvo.

Za više informacija o programu i detalje o prijavama, zainteresirani studenti se mogu obratiti državnim koordinatorima ili posjetiti službene internetske stranice programa.