Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

STEM online konferencija za inovativno obrazovanje u školama 29.04.2020. godine

27.04.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Evropska alijansa za inovativno podučavanje u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike (Science, Technology, Engineering and Mathematics – STEM) u školama, će biti održana 29. aprila 2020. godine, u vremenskom intervalu od 16:00 do 19:00 sati. Online konferencija za inovativno obrazovanje u školama je namijenjena nastavnicima i direktorima u školama, te istraživačima.

 

Pozvano je 18 međunarodnih stručnjaka da sa učesnicima konferencije razmijene mišljenje, iskustva i ideje za unapređenje kvalitete nastavnog procesa, između ostalih, i predstavnici Evropske komisije, Erasmus+ ureda, European Schoolnet-a, Scientix-a, kao i univerziteta iz zemalja Evropske unije.

 

Evropska alijansa za podučavanje u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike, fokusira njihovu međusobnu povezanost i integraciju u interdisciplinarnom obrazovanju i pedagoškim metodama. Glavni cilj STEM učenja je poboljšanje kvaliteta i efikasnosti podučavanja iz ovih područja u srednjim školama. Shodno tome, STEM podučavanje ima za cilj povećanje interesovanja učenika i izgradnju kompetencija za STEM oblasti.

 

STEM učenje je više nego samo grupiranje predmetnih područja. To je metoda podučavanja za razvijanje dubokih matematičkih i naučnih podloga uz pomoć kojih učenici trebaju razviti kompetencije usklađene sa potrebama ​​21. vijeka. Ipak, treba reći da ovaj način podučavanja nadilazi samu pripremu učenika za specifične poslove, jer razvija skup razmišljanja, timskog rada, istraživačkih i kreativnih vještina koje učenici mogu koristiti u svim područjima svog života. To je način da se ciljano povežu različiti nastavni predmeti u postojeći nastavni plan i program.
           

Aktivnosti Evropske alijanse za STEM podučavanje usmjerene su na poboljšanje kvaliteta i efikasnosti obrazovanja i obuke, kao i za unapređenje znanja o nauci općenito, ali i nauci kao preduvjeta da se evropsko stanovništvo pripremi za aktivno učešće i odgovorno građanstvo kako bi odgovorilo svakodnevnim izazovima s kojima se suočava društvo u cjelini

 

Učešće u STEM online konferenciji 29. 04. 2020. godine je besplatno, a registraciju je moguće izvršiti putem linka: http://learn-stem.org/registration-for-learn-stem-conference.